Fındık Üreticilerine Uyarı “Bahçelerde Gübrelemeyi İhmal Etmeyin”

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bir uyarı yayınlayarak gübre konusuna dikkat edilmesini istedi.

Bitkilerde yaprak ve gövde oluşumunu teşvik eden azot, bitki bünyesindeki önemli fizyolojik fonksiyonları, ürün miktarını ve ürün kalitesini doğrudan etkileyen bir besin maddesidir. Azot fındığın vegetatif aksamlarının gelişmesi ile doğrudan ilişkilidir; noksanlığında bitkinin gelişmesi zayıflar, sürgünlerin büyümesi gecikir, yıllık sürgünler kısa ve ince oluşarak gelişmeleri vaktinden önce durur. Yaprak ve meyve gözleri az oluşur, yaprak normalden küçük olup sarımsı-yeşil bir renk alır.

Azot noksanlığı bitkinin önce yaşlı yapraklarında sararma şeklinde kendini gösterir ve noksanlık durumu ilerledikçe diğer yapraklarda da sararma başlar ve vaktinden önce dökülür. Noksanlık durumunda yıllık sürgünlerde bulunan Karanfillerden çok az miktarda meyve oluşur. Oluşan meyveler fazla büyüyemez, küçük kalır ve dökülürler. Aynı zamanda meyveyi saran zuruflar kısa ve kuyruk uçlu olup ve açık yeşile dönüşmektedir.

Azotlu Gübre Uygulama Yöntemi:

Gübre uygulaması yapılmadan önce Laboratuvarlarda yapılan yaprak ve toprak analizleri ile verilecek azotlu gübrenin miktar ve çeşidi tespit edilmelidir. Analiz yapılmamış bir toprağa belirli bir miktar ve çeşitte gübre kullanmak fındık bitkisinin gelişmesine ve ilerleyen yıllarda toprak yapısının bozulmasına da neden olacaktır.

Toprak, iklim özellikleri ve fındığın normal gelişebilmesi için azota en fazla ihtiyaç duyulan dönemler dikkate alınarak azotlu gübrenin genellikle yılda iki defa verilmesi uygun olamaktadır.

Uygulama: Analiz sonuçlarında kompoze gübre önerilmiş ise bitkiler uyanmadan önceki dönemde uygulama yapılmalıdır. Kompoze gübre uygulandığı zaman içerisinde azot bulunduğu için azotlu gübrelemenin ilk uygulaması da yapılmış olacaktır. Toplam verilmesi gereken azotlu gübrenin geriye kalan kısmı ise 2. uygulamada tamamlanmalıdır. Eğer analiz sonuçlarında sadece azotlu gübre önerilmiş ise verilmesi gereken toplam azotun yarısı kompoze gübre yerine bitkiler uyanmadan önceki dönemde uygulanmalıdır.
Uygulama: Tavsiye edilen azotlu gübrenin diğer yarısı ise çiçek gözlerinin oluşma döneminde uygulanmalıdır.

 

Azotlu gübrelerin uygulanma yöntemi genelde tüm bahçeler için aynı olmasına karşılık bahçenin düz veya meyilli olmasına göre bazı farlılıklar göstermektedir. Düz arazilerdeki fındık kökleri her yöne eşit dağıldığı halde meyilli arazilerdeki fındık kökleri ocakların yanlarında ve alt kısımlarında fazla, üst kısımlarında ise daha az gelişme göstermektedir. .Azotlu gübre fındık ocaklarındaki dalların iz düşümlerindeki 30-40 cm. genişlikte halka şeklindeki banda serpilir ve çapa ile 5-10 cm. toprak derinliğine karıştırılır. Çapa yapma imkânı yok ise Azotun uçucu yapısından kaynaklanan kaybı önlemek için gübre uygulamak için yağışlı havalar tercih edilmelidir. Eğer bahçenin ot temizliği yapılmamış ise gübre uygulanmadan önce ot temizliği ve kök sürgünü temizliği yapılmış olmalıdır.
Azotlu gübrenin birinci uygulaması ( gübrenin yarısı);

Sürgün büyümesi başlamadan önce (a),
Tomurcuklar uyanmadan önce (a) ya da uyanırken (b) yapılmalıdır.
Azotlu gübrenin 1. uygulaması sırasında sürgünler ne kadar büyümüşse gübrelemede o kadar geç kalınmıştır
Azotlu gübrenin birinci uygulaması tomurcuk ve sürgünlerin (a) ve (b) resimlerinde görüldüğü zamanlarda yapılması gerekirken (c), (d) ve (e) resimlerinde görüldüğü gibi sürgünlerin büyüdüğü ve yapraklanmanın devam ettiği zamanda yapılıyorsa gübre uygulamasında çok geç kalınmıştır. Bu uygulamadan istenilen fayda sağlanamaz.

Related Posts

Vali Sonel, Ordu deprem bölgesinde güzel bir çalışma örneği gösterdi
  • Nisan 4, 2023

Ordu İl İdare Şube Başkanları Toplantısı, Vali Tuncay Sonel’in başkanlığında yapıldı. Eski Valilik binası toplantı salonunda gerçekleştirilen İl İdare Şube Başkanları toplantısına, Vali Yardımcıları Ayhan Durmuş, Hacı Mehmet Kara, Bayram…

Devamı

Mesudiye Millet Bahçesi açılış için gün sayıyor.
  • Mart 30, 2023

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Mesudiye Belediyesi iş birliğinde ilçeye yeni bir yaşam alanı kazandırılıyor. Oturma gruplarından çocuk oyun alanlarına birçok çalışmanın yapıldığı Mesudiye Millet Bahçesi açılış için gün sayıyor. Altyapıdan…

Devamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir