EKONOMİ

ORDU’DA PEYNİR ALTI SUYU İŞLEME TESİSİ KURULUYOR

Ordu’da Peynir Altı Suyu İşleme Tesisi Kurulması İçin İstişare Toplantısı Yapıldı

Vali Muammer Erol, endüstriyel süt ürünleri sanayisinin en önemli sorunlarında birisi olan peynir altı suyunun ekonomik yönden değerlendirilmesi için Ordu’da peynir altı suyu işleme tesisi kurulmasını değerlendirmek üzere sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Valilik toplantı salonunda, Vali Muammer Erol’un başkanlığında yapılan toplantıya, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Osman Zeki Ardahanlıoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Öztürk, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Necat Avcı, Ordu ili genelinde üretim yapan endüstriyel süt ürünleri sanayi sektörünün temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Osman Zeki Ardahanloğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Uzmanı Mehmet Sezgin, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Proje Amiri Zeki Bayrak Demirel, tarafından birer sunum yapılarak, Ordu’ya kurulması planlanan peynir altı suyu işleme tesisinin sağlayacağı ekonomik faydalar, işletme kurulum maliyeti, kurulacak işletmeye Devlet tarafından verilecek destekler hakkında Vali Muammer Erol’a ve toplantıya katılanlara kapsamlı bir bilgilendirmede bulunuldu.

Toplantıya katılan endüstriyel süt ürünleri sektörü temsilcilerini de dinleyen Vali Muammer Erol, “Ülkemiz ve ilimizde üretim yapan endüstriyel süt işleme tesislerinin karşılaştığı en önemli sorun, peynir altı suyudur. Peynir altı suyu direkt alıcı ortama bırakıldığında ciddi çevre kirliliği yaratmaktadır. Yasalarımıza göre de cezası ağırdır. Peynir altı suyunu işlenmek suretiyle süt tuzu başta olmak üzere mamul gıda maddeleri elde etmek mümkündür. Ülkemizde bunu yapan işletmeler vardır. Katma değer yaratan ve ekonomik değeri olan peynir altı suyunun değerlendirilmesi için ilimizde de bir işleme tesisi kurulmasını arzuluyoruz. Peynir altı suyu işleme tesisi için Devletimiz de ciddi destekler vermektedir. Yapılan sunumlarda işleme tesisinin maliyetinin yüksek olduğu ifade ediliyor, ancak sektör temsilcilerimiz bir araya gelerek ortaklaşa bir işletme kurabilirler. Kamu olarak bizler de sektör temsilcilerimize ön ayak oluruz. Ordu Büyükşehir Belediyemiz de bünyesindeki şirketlerle bu işletmelere iştirak etmek istiyor. Güzel bir birliktelikle bu fırsatı hep birlikte değerlendirelim istiyorum” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler de Ordu’ya kurulması planlanan peynir altı suyu işleme tesisi için görüşlerini dile getirerek, “Sunum yapan arkadaşlarımız gayet güzel bir çalışma yaparak, bizleri bilgilendirdiler. Öncelikle bizler, Ordu’daki süt üretimini artırmalıyız. Kurulu olan işletmelerimizin kapasitelerini artırmalıyız. Ordu ili olarak süt ürünleri üretiminde de söz sahibi olmalıyız. Ancak, ekonomik değeri olan peynir altı suyunu da mutlaka ilimizde kurulacak işleme tesisi ile birlikte değerlendirmeliyiz. Kurulacak işleme tesisinin maliyeti yüksek gibi görünse de ilimizde yapmamız gereken bir yatırım. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak biz de işin ucundan tutabiliriz. Aklımızı ve imkanlarımızı hep birlikte kullanalım ve bu tesisi ilimize kazandıralım” diye konuştu.

GÜNDEM, SÜRMANŞT, TARIM

ORDU’DA FINDIĞIN HİKAYESİNİ MERAK EDENLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN ORDU’YA KAZANDIRILAN KAHRAMAN SAĞRA FINDIK MÜZESİ AÇILDIĞI GÜNDEN BU YANA 31 bin 408 ZİYARETÇİ AĞIRLADI

 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatıyla açılan ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Kahraman Sağra Fındık Müzesi ziyaretçilerini ağırlıyor. Fındığın serüveni anlatıldığı müzeyi açıldığı günden bu yana 31 bin 408 kişi ziyaret etti.

 

TARİHİ KONAK MÜZEYE DÖNÜŞTÜ

 

Ordu’nun Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’ndeki tarihi üç katlı Kahraman Sağra Konağı, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in girişimleri ile önce restore edildi. Yöre halkının desteği ile fındık tarımında kullanılan eşyaların da bir araya getirilmesiyle tarihi konak, fındık müzesi olarak kullanılmaya başlandı.

 

FINDIĞIN SERÜVENİ BU MÜZEDE

 

Fındığın zorlu yolculuğunun materyallerle hikayeleştirildiği müzeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere fındığın dikiminden üretimine, hasat sürecinden işlenmesi ve nakliyesine kadarki süreci aktarılıyor. Ziyaretçiler her aşamayı bu müzede adım adım görme imkânı bulurken fındık hakkında da detaylı bilgiler edinebiliyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi bu müze ile fındığın geleneksel yaşamdaki yerinin gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

 

31 BİN 408 KİŞİ ZİYARET ETTİ

 

Açıldığı günden bu yana ilgi gören müze, ziyaretçilerini de ağırlamaya devam ediyor. Yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekmeye başladığı alanlardan olan müzeyi açıldığı günden bu yana 31 bin 408 kişi ziyaret etti.

 

MÜZE HAFTANIN HER GÜNÜ ZİYARETÇİLERE AÇIK

 

Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’nde bulunan Kahraman Sağra Fındık Müzesi her gün 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık oluyor. Müzeye girişler ise ücretsiz yapılı

GÜNDEM, SAĞLIK

VALİ EROL, FATSA İLÇESİNDEKİ SAĞLIK KURUMLARINI ZİYARET ETTİ

 

Vali Muammer Erol, bugün Fatsa İlçesinde İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Fatsa Devlet Hastanesine ziyarette bulundu.

Hizmet verdiğimiz bölgede, etik ilkelerden ödün vermeden bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek; hasta, hasta yakını ve çalışan memnuniyeti odaklı, sağlıkta kalitenin temel prensipleri ile etkin, verimli, herkes için adil, güvenli, hasta-hasta yakını-çalışan odaklı ve söz verilen zamanda hizmet anlayışı ile sağlık hizmeti sunmak en büyük amacımız” diyen Başhekim Delier, Vali Erol’a hastane katları ile idari birimleri gezdirerek bilgi verdi.

Beraberinde Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dursun Tüzün ile birlikte ilk olarak Fatsa Devlet Hastanesine geçen Vali Erol, burada hastane Başhekimi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Alper Delier ve hastane yönetimi tarafından karşılandı.

“Hizmet verdiğimiz bölgede, etik ilkelerden ödün vermeden bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek; hasta, hasta yakını ve çalışan memnuniyeti odaklı, sağlıkta kalitenin temel prensipleri ile etkin, verimli, herkes için adil, güvenli, hasta-hasta yakını-çalışan odaklı ve söz verilen zamanda hizmet anlayışı ile sağlık hizmeti sunmak en büyük amacımız” diyen Başhekim Delier, Vali Erol’a hastane katları ile idari birimleri gezdirerek bilgi verdi.

Fatsa Devlet Hastanesi ziyaretinin ardından İlçe Sağlık Müdürlüğüne geçen Vali Erol, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Işıl Aralan’dan bilgi aldı.

Sağlık Müdürü Aralan, ”Bölgemizde faaliyet gösteren 1 Devlet Hastanesi, 1 Özel Hastane, 2 Özel Tıp Merkezi, 1 Özel Dal Merkezi (Diyaliz), 7 Özel Diş Hekimi, 1 Özel Muayenehane, 5 İşitme Merkezi, 9 Optisyen, 2 Diş Protez Laboratuarı ve 41 Eczane bulunmaktadır. İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Verem Savaş Dispanseri, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Bahçeler Sağlık Evi, Duayeri Sağlık Evi, Geyikçeli Sağlık Evi, Hatipli Sağlık Evi, Ilıca Sağlık Evi,Tepecik Sağlık Evi, Yassıtaş Sağlık Evi, Kösebucağı Sağlık Evi, Yassıbahçe Sağlık Evi bulunmaktadır. İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Aile Sağlık Merkezlerimiz ise Dolunay Aile Sağlık Merkezi, Mustafa Kemal Paşa Aile Sağlık Merkezi, Sakarya Aile Sağlık Merkezi, Dumlupınar Aile Sağlık Merkezi, Kurtuluş Aile Sağlık Merkezi, 1 No’lu Aile Sağlık Merkezi, 2 No’lu Aile Sağlık Merkezi, 3 No’lu Aile Sağlık Merkezi, Bolaman Aile Sağlık Merkezi, Yalıköy Aile Sağlık Merkezi, İslamdağ Aile Sağlık Merkezi, Aslancami Aile Sağlık Merkezidir” dedi.

EKONOMİ, GENEL

DOĞAL HAYATI DESTEKLEYEN GÖLETLER İNŞA EDİYORUZ

DOĞAL HAYATI DESTEKLEYEN GÖLETLER İNŞA EDİYORUZ
Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (OSKİ) çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’ in talimatları doğrultusunda “Doğal Hayatı Destekleyen Göletler” inşa edildi.
Hayvancılık, tarım ve rekreasyon (turizm) amaçlı 45 adet göleti İlimize kazandırdık.
Yapılan göletler ile birlikte kuraklık risklerine karşı alternatif su kaynakları oluşturuldu.Jj