GENEL, ORDU HABERLERİ, TARIM

ORDU’NUN EŞSİZ LEZZETİ TESCİLLENDİ

ORDU FINDIK TİRMİDİ KAVURMASI COĞRAFİ İŞARET ALDI

 

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİNDE GİRİŞİMLERİ İLE TESCİLLENEN ÜRÜN SAYISI 20’YE YÜKSELDİ

 

Ordu mutfağının olmazsa olmazlarından, yerli ve yabancı turistlerin aranılan lezzeti Fındık Tirmidi Kavurması Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Fındık Tirmidi Kavurmasının tescillenmesiyle birlikte il genelinde coğrafi işaret alınan ürün sayısı 20’ye yükseldi.

 

Bilimsel adı ‘Lactarius Pyrogalus’ olan ve yörede fındık mantarı, fındık kirmidi, bahçe mantarı, bahçe tirmidi isimleriyle bilinen fındık tirmidinin sıvıyağ, soğan, tuz ve tercihe göre domates, yeşil biber eklenerek kavrulmasıyla hazırlanan Ordu Fındık Kirmidi Kavurması artık Ordu’nun patentli ürünü oldu.

Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle, Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Türk Patent ve Marka Kurumunun 16.12.2024 tarih ve 187 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.

 

ORDU’DAKİ İŞLETMELERDE MÜŞTERİLERİN İLK SORDUĞU ÜRÜN FINDIK TİRMİDİ OLUYOR

 

Ordu’daki işletmelerin menüsünde yer alan Fındık Tirmidi Kavurmasının tescil alması, işletmeleri de sevindirdi. Birçok işletme de, en çok tercih edilen ürünlerinin artık Ordu’nun bir markası olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirttiler. Ziyaretçilerin sorduğu ilk ürünün Fındık Tirmidi Kavurması olduğunu belirten işletme yetkilileri, bu yemeğin Ordu’nun tescilli ürünü hale gelmesini sağlayan Ordu Büyükşehir Belediyesine teşekkürlerini ilettiler.

 

TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 20’YE YÜKSELDİ

 

Fındık Tirmidi Kavurmasının ardından 13’ü Büyükşehir Belediyesi girişimleriyle olmak üzere coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 20’ye çıktı. Daha öncesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından; Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti(Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası(Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması(Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi(Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava tescil almıştı.

 

ORDU FINDIK TİRMİDİ KAVURMASI NASIL HAZIRLANIR

 

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması hazırlanması: Taze fındık tirmidi iyice yıkanır ve süzgeçten geçirilerek suyu süzülür. Suyu süzülen fındık tirmitleri elle sıkılır ve suyu iyice çıkarılır. Bu aşamada salamura, konserve ya da dondurulmuş fındık tirmitleri de kullanılabilir. Salamura, konserve ya da dondurulmuş fındık tirmidi kullanılması durumunda tirmitler önce suda bekletilir ardından taze fındık tirmidinde olduğu gibi elle sıkılarak suyu çıkarılır. Bir tencerede küp küp doğranmış soğan, sıvı yağ veya tereyağı ile orta derecede yaklaşık 5 dakika kavrulur. İsteğe bağlı yeşil biber ve domates bu aşamada ince ince dilimlenip ilave edilir ve soğanla birlikte kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine hazırlanan fındık tirmitleri ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak fındık tirmidi yumuşayıp suyunu tamamen çekinceye kadar yaklaşık 15-20 dakika orta derece ateşte pişirilir. İsteğe göre karabiber ve pul biber eklenip servis yapılır.

 

HAYAT, YAŞAM

ORDU’DA SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN PARLAYAN ÖRNEĞİ

Tek tedavisi glütensiz diyet olan Çölyak hastalığının gıdaları piyasada oldukça pahalıya satılırken Ordu’da Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz veriliyor.

 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde sosyal belediyecilik adına nice projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Çölyak hastalarının hayatını kolaylaştıran glütensiz gıda desteği ile de yüzleri güldürüyor.

 

PİYASADA ZOR BULUNAN ÜRÜNLERE KOLAYLIKLA ULAŞIYORLAR

 

Hastalığın tek tedavisi glütensiz beslenme diyeti olan vatandaşlar ürünleri piyasada bulmakta zorlanıyor, bulsalar da fiyatı oldukça pahalı olduğu için gıdaları temin edemiyor. Her alanda olduğu gibi bu alanda da vatandaşların yanında olan Büyükşehir Belediyesi gıda desteği ile Çölyak hastalarının ömür boyu tedavisine yardımcı oluyor.

 

Ordu’da bu hizmetten 157 vatandaş yararlanıyor. İçerisinde kek karşımı, un, ekmek karışımı, makarna, kurabiye, pirinç, yulaf ezmesi gibi glütensiz ürünlerin yer aldığı 4 adet dolu dolu koliler her bir hastaya tek tek teslim ediliyor. Küçükten büyüğe her yaştan bireyin bulunduğu hastalar aldıkları hizmetten ise oldukça memnunlar.

 

“BAŞKANIMIZ HİLMİ GÜLER’E TEŞEKKÜR EDİYORUM”

 

Ömür boyu Çölyak hastalığı ile mücadele edecek Demet Yiğit ve Çiçek Gedik’te bu hizmetten yararlanıyor.

 

9 yıldır bu hastalığın içinde olan, böyle bir hizmetini var olduğunu duyan Ünye ilçesinde yaşayan Çölyak hastası Demet Yiğit Ordu Büyükşehir Belediyesine başvuruda bulunarak ilk glütensiz gıda kolilerini teslim aldı.

 

Ürünlerin oldukça pahalı olduğunu ve temin etmekte zorlandıklarını söyleyen Demet Yiğit şöyle konuştu:

 

“9 yıldır bu hastalık ile mücadele ediyorum. Bu hizmetin olduğunu yeni öğrendim ve başvuruda bulundum. Ürünlerimiz oldukça pahalıydı. Artık Büyükşehir Belediyesinin desteği ile bu gıdalara ulaşabileceğim. Ben bu kadar ürünü alamazdım. Başkanımız Hilmi Güler’e her şey için çok teşekkür ediyorum.”

 

“3 YILDIR BU HİZMETTEN YARARLANIYORUM. ALLAH BAŞKANIMIZDAN RAZI OLSUN”

 

Yıllardır Çölyak hastalığı ile yaşayan Çiçek Gedik’te 3 yıldan bu yana bu hizmetten yararlanıyor. Kabataş ilçesinde ikamet eden Çiçek Gedik’te hizmetten oldukça memnun.

 

3 senedir bu hizmetin kapısına kadar getirdiklerini söyleyen Çiçek Gedik şunları söyledi:

 

“Hastalığım teşhisinden sonra Ordu Büyükşehir Belediyesinin böyle bir hizmeti olduğunu duydum ve 3 yıldır bu hizmetten yararlanıyorum. Allah razı olsun kapıma kadar gıdalarımı getiriyorlar. Benim gibi hastalar çok ve ürünlerimiz gerçekten çok pahalı. Her yerde bu gıdalar bulunmuyor. Özellikle ilçemizde hiç satılmıyor. Allah başkanımızdan razı olsun, başımızdan eksik etmesin.”

 

HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA İNSANA DOKUNULUYOR

 

Her geçen gün daha fazla hastaya ulaşan Ordu Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Ordu’da bulunan belirli kriterlere sahip olan çölyak hastaları Ordu Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığına başvuruda bulunarak bu hizmetten yararlanabilecek.

ASAYİŞ, GÜNDEM, Manşet, SÜRMANŞT, YAŞAM

ORDU’DA ÖNCELİK YAYA GÜVENLİĞİ

ÖNCELİK YAYA GÜVENLİĞİ

 

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi, il genelinde daha güvenli bir trafik ortamı için çizgi ve uyarı levha montaj çalışması gerçekleştiriyor. Yaya güvenliğinin ön planda tutulduğu çalışmalarla yollar daha güvenli hale geliyor.

 

Ordu’da araç ve yaya güvenliğini sağlamak amacıyla çizgi, hız kesici ve trafik levhası montaj çalışması devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından 19 ilçede yürütülen çalışmalar kapsamında okul çevreleri başta olmak üzere silinen yaya geçitleri ve deforme olan trafik işaretleri, ilgili kurum ve kuruşlarla iş birliği içerisinde kontrol edilerek eksiklikler gideriliyor.

 

BÜYÜKŞEHİR GÜVENLİ TRAFİK ORTAMI İÇİN ÇALIŞIYOR

 

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı ekipleri 2024 yılı içerisinde il genelinde şuana kadar 371 km yol şerit çizgi çalışması, 6 bin 787 metrekare Yaya geçidi çalışması, 704 metrekare ok, sembol, önce yaya çalışmaları, 604 adet kauçuk hız kesici imalatı, 8 adet hız kesici ve 16 adet Trafik aynası montajı çalışması tamamlanarak hizmete sunuldu.

 

Yapılan bu uygulamayla araç ve yaya trafiğinin daha sağlıklı işlemesi, oluşabilecek kazaların da önüne geçilerek can ve mal güvenliğinin sağlanması hedefleniyor.

Öte yandan ekipler 2025 yılı içerisinde belirlenen program dâhilinde 19 ilçede çalışmalara ara vermeden devam edecek.