Genel

Ordu da Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu Toplantısı Yapıldı

Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu’nun 2. Dönem Toplantısı Yapıldı

İl’in sanayi ve teknolojisine ilişkin politika ve stratejileri belirlemek, sorunları tartışmak ve çözüm önerileri üretmek amacıyla oluşturulan Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu(SANTEK)’nun 2024 yılı 2. dönem toplantısı, Vali Muammer Erol’un başkanlığında yapıldı.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu Toplantısına, Vali Muammer Erol’un yanı sıra, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alparslan İnce, OSKİ Genel Müdürü Murat Us, Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar, Mesudiye Belediye Başkanı Cengiz Koçyiğit, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Osman Zeki Ardahanlıoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Hüseyin Öztürk, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ersin Soydan, DSİ Şube Müdürü Mehmet Kurul, KOSGEB İl Müdürü Sinan Şahin, OBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Gülderen Aydın, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adil Levent Karlıbel, Ordu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ORDUSİAD) Başkanı İdris Altunel ile kurul üyeleri katıldı.
Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) 2024 yılı 2. dönem toplantısının başlangıcında bir sunum yapan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Osman Zeki Ardahanlıoğlu, daha önce gerçekleştirilen Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu’nun 1. dönem toplantısında alınan kararlar doğrultusunda yapılan çalışmalar ve devam eden süreçler hakkında Vali Muammer Erol ve toplantıya katılanlara bilgi verdi.
 Toplantıda, ilimizin ihracat kapasitesi en yüksek sektörlerinden birisi olan bentonit üretiminde kullanılan ve genellikle ithal edilen aktif karbonun ilimizdeki üreticilerden temin edilebilmesi imkanları değerlendirildi. İlimizde kurulması planlanan Teknopark süreci ele alındı. Melet Irmağı havzasında yeni üretim vadisi oluşturulması çalışmaları konusunda görüş alış verişinde bulunuldu.
Toplantıda ayrıca, ilimizde faaliyet gösteren enerji sektörü temsilcileriyle 18 Eylül 2024 tarihinde yapılan toplantıda dile getirilen sorun ve sıkıntılara ilişkin bugüne kadar yapılan çalışmalar ve çözümler de değerlendirildi.

Genel

YUMURTA SEKTÖRÜ BAŞKAN GÜLER SAYESİNDE AYAĞA KALKTI

KAPANMA NOKTASINA GELEN İŞLETMELER, ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN VERDİĞİ DESTEKLERLE YILLIK 45 MİLYON ADET YUMURTA KAPASİTESİNE ULAŞTI 

 

ORDU YUMURTA ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI CELAL SEZGİ:  

 

“BAŞKAN GÜLER SAYESİNDE ÜRETİM ARTTI, ZİNCİR MARKETLER ORDU YUMURTASI TÜKETİYOR. ŞİMDİ HEDEFİMİZ YILLIK 100 MİLYON ADET” 

 

Ordu’da 5 yıl öncesine kadar kapanma noktasına gelen organik yumurta işletmeciliği, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in destekleri ile küllerinden doğdu. Yılda 45 milyon adet yumurta üretim kapasitesine ulaşan işletmeler, zincir marketlerle Türkiye’nin dört bir yanında Ordu yumurtası tüketilmesini sağlıyor.  

 

PROJELER MEYVESİNİ VERİYOR 

 

Göreve geldiği günden bu yana fındık haricinde üreticilere ek gelir sağlamak adına birçok projeyi hayata geçiren Başkan Güler’in kapanma noktasına gelen yumurta ve eğitici tesislerinin yeniden canlandırılması amacıyla başlattığı projeler meyvelerini verdi. Daha önceleri 15 milyon civarı yumurta üretimi yapılan Ordu’da Büyükşehrin üreticilere verdiği desteklerle bu sayı yaklaşık 45 milyona ulaştı.  

 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in kendilerine çok önemli destekler verdiğini aktaran Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, yıllık 15 milyon yumurta üretiminin verilen desteklerle 45 milyon rakamına ulaştığını söyledi.  

 

BİRLİK BAŞKANI SEZGİ: “BAŞKANIMIZ DR. MEHMET HİLMİ GÜLER, ELİNDEN NE GELİYORSA YAPTI”  

 

Başkan Güler’in yumurta sektörünü ayağa kaldırmak adına büyük çaba sarf ettiğini aktaran Sezgi, “2014 yılında başlayan serüven 2019 yılında Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in göreve gelmesinin ardından farklı bir yöne doğru eğilmeye başladı. Başkanımız gerçekten kriz içerisinde olan bir sektörü ayağa kaldırmak adına elinden ne geliyorsa yapmaya çalıştı. Başkanımızdan önce bizim yıllık yumurta üretim kapasitemiz yaklaşık 15-20 milyon civarındayken ilk etapta 30-35 milyona şimdi ise yaklaşık 45 milyonluk organik yumurta üretimine ulaştı” dedi.  

 

“HEDEF YILLIK 100 MİLYON YUMARTA ÜRETİMİ” 

 

Yapılan desteklemelerin detaylarını paylaşan Başkan Sezgi, yollarına emin adımlarla devam ettiklerini belirtti. Hedefi 100 milyon yumurta üretimi olarak belirlediklerini kaydeden Sezgi, şöyle konuştu: 

 

“Süreç içerisinde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımızın yüzde 80 hibeli yarka dağıtımı, sonraki süreçte yapılan yarka üretim tesisi, yem üretim ve paketleme tesisinde üreticilerimize tahsis edilmesi ile üreticilerimiz büyük kazanımlar elde etti. Bu destekler sayesinde çok iyi yönde ilerliyoruz. Çok uzun zamanda alacağımız yolu verilen bu desteklerle çok kısa sürede kat ettik. Çok güzel bir üretim metodu ile yumurta üretimi yapıyoruz. İlk hedefte yılda 45 milyona ulaşan kapasitemizi en kısa sürede 100 milyon seviyelerine dayandırmak ve üretici sayımızı arttırmak.”  

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZIN SAYESİNDE ZİNCİR MARKETLERİN KAPISI AÇILDI, TÜRKİYE ORDU YUMURTASI TÜKETİYOR” 

 

Pazar sorununu da Başkan Güler’in çözüme kavuşturduğunun altını çizen Sezgi, Türkiye’nin önde gelen zincir marketlerinde Ordu yumurtasının satıldığını belirtti.  

 

Türkiye’nin Ordu yumurtası tükettiğini vurgulayan Sezgi, şunları kaydetti:  

 

“Pazarlama konusunda da yaşadığımız sıkıntıların büyük bir bölümünü Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız sayesinde aşmış durumdayız. En önemlisi Türkiye’nin önemli zincir marketlerinden olan Migros’un kapılarını bize açtı. Bölgede üretilen yumurtaların büyük bir bölümü Migros’a gidiyor. Bunun yanında CarrefourSA ile anlaşmamız oldu. Aynı zamanda Tarım ve Kredi Kooperatifleri ile de çalışıyoruz. Bu 3 ciddi pazarımızın da alt yapısı yine Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız oluşturdu. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Birlikte çok daha güzel çalışmalar yapacağız” 

Genel

Ordu Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Tören ile Başladı.

Ordu Üniversitesi   2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in açılış dersi ile gerçekleştirildi.
Morfoloji binası konferans salonunda gerçekleştirilen törene, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile birlikte Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Üniversitemizin diğer yöneticileri, il protokolü, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreni, müzik dinletisi, Ordu Üniversitesi tanıtım filmi gösterimi ve halk oyunları gösterisi ile devam etti.
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Ordu Üniversitesinin geçen 18 yıllık süre içerisinde bilgi ve bilimin rehberliğinde kararlı adımlarla ilerlediğini ifade ederek Ordu Üniversitesinin ulusal ve uluslararası düzeydeki tanınırlığını daha da artırmak adına özgün fikirler geliştirerek şehir ve üniversitenin yararına ortak projeler ve iş birlikleri oluşturmaya devam ettiklerini belirtti. Rektör Baş, “Ordu Üniversitesi, modern yerleşkeleri, kütüphanesi, donanımlı laboratuvarları ve sosyal alanlarıyla öğrencilere ayrıcalıklı bir eğitim imkânı sunmaktadır. Bilginin gelişimin asıl kaynağı olduğunun bilinciyle, gençlerimizi hem hayata hazırlıyor hem de vatanına ve milletine saygılı, milli ve manevi değerlere bağlı, üretken ve fikirlerini açıkça ifade edebilen bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda Üniversitemizi, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan bir eğitim kurumu haline getirme hedefiyle, yenilikçi ve araştırmacı vizyonumuz doğrultusunda özgün fikirler geliştirerek şehir ve üniversitenin yararına ortak projeler ve iş birlikleri oluşturma çabası içerisindeyiz. Bugün burada, yeni akademik yılın kapılarını aralarken, başarılarımızın devamını sağlamak için daha büyük sorumluluklar alacağımızı biliyoruz. Bu dönemde de bilimdeki güncel gelişmeleri takip ederek araştırmalarımızla yeni ufuklara açılacağımıza, ülke kalkınmasına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştireceğimize ve elbette öğrencilerimizin bilgi ve becerilerini en üst düzeye çıkaracağımıza olan inancım tamdır.” dedi.
Rektör Baş, Ordu Üniversitesi akademisyenlerinin bilgi üretme, araştırma yapma, öğretme misyonunu en iyi şekilde yerine getirdiğini belirterek, bilgi ve deneyimlerinin öğrencilerin yolunun aydınlatılmasında kilit rol oynadığını ifade etti. Rektör Baş, “Sizler bilgi üretme, araştırma yapma, öğretme misyonunuzu en iyi şekilde yerine getirerek, genç zihinleri şekillendirmekte ve geleceğe yön vermektesiniz. Bu dönemde, daha fazla iş birliği ve dayanışma içinde olacağımıza olan inancımı da dile getirmek isterim. Sevgili Öğrenciler, sizler, geleceğimizin teminatı ve üniversitemizin en büyük zenginliğisiniz. Burada alacağınız eğitimle geleceğin liderleri, bilim insanları, sanatçıları ve toplumun çeşitli alanlarında öncü isimleri olarak yetişeceksiniz. Bu yolculuğunuzda size rehberlik etmek, bilgi ve deneyimlerimizi sizinle paylaşmak, en büyük görevlerimizden biridir. Bu duygu ve düşüncelerle yeni dönemde bilgi ve öğrenme yolculuğumuzun keyifli ve verimli olmasını temenni ediyor; sağlıklı, mutlu, başarılı ve üretken bir akademik yıl geçirmenizi diliyorum.” şeklinde konuştu.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, gerçekleştirdiği konuşmasında Ordu Üniversitesinin 18 yıllık zaman diliminde başarılı atılımlar yaptığını belirterek Rektör Prof. Dr. Orhan Baş’ın takdire değer çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti. Şehir ve üniversitenin entegrasyonu noktasında daha çok aktif olunması gerektiğini ifade eden Güler, fındık, kokarca, yazılım, gıda ve sanat başta olmak üzere pek çok alanda şehir ve üniversitenin gerçekleştirebileceği ortak projelerin önemine vurgu yaptı. Hayatı kolaylaştırmak adına birlikte yol almanın önemli olduğunu belirten Güler, Ordu Üniversitesinin yeni akademik yılının hayırlı olması temennisinde bulundu.
Akademik Açılış Dersini TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker Gerçekleştirdi
Program, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in açılış dersi ile devam etti. TÜBA Başkanı Şeker, Türkiye Bilimler akademisinin tarihin, yapılanması, üyelik süreci, bilim diplomasisi ve uluslararası ilişkiler konusunda dinleyicileri bilgilendirdi. Üniversitelerin geleceği, riskler ve tehditler ile sürdürülebilir kalkınma amaçlarına vurgu yapan Şeker, yetişmiş insan gücünün önemine değindi. Şeker, “Türkiye son beş yılda bilimsel yayınlar açısından 18’inci sıradan 14’üncü sıraya gelmiş durumda. Bu artışın umarım, verimli başarılı çalışmalarla niteliğinin de yükselmesini arzu ediyoruz. Ülkemizde proje yazmayı bilemeyen akademisyenlerden artık projelerden geçinen ve projeleri özel sektörle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve devletin kuruluşlarıyla ortaklaşa yürüten akademisyen çoğalması ve araştırma üniversiteleri başlığında bir genişlemeyle bu konuda daha verimli bir gidişatımızın olduğunu belirtmek isterim ama yeterli mi yetmez daha yapılacak çok işimiz var.” dedi.
Üniversitelerde ölçme değerlendirme disiplininin yeniden gözden geçirmesi gerektiğine ve akademik yükseltme kriterlerine dikkat çeken Şeker, “Maalesef hem lisans eğitiminde hem de lisansüstü eğitimde ölçme değerlendirme disiplinini kaybettik. Üniversitelerimizin bu konuda acilen bir muhasebe yaparak ölçme değerlendirme disiplinini yeniden gözden geçirmesi ve daha sıkı daha zorlayıcı çalışmaya ve başarıya odaklı güdülemeyi yönlendirecek kararlar alması gerekiyor.” diye konuştu. Akademik anlamda Türkiye’nin çok başarılı olduğu alanların olduğunu belirten Şeker, bu alanların korunması ve yukarıya çekilmesi konusunda dayanışma içerisinde olunması gerektiğine dikkat çekerek gerek bölgesel kalkınma gerek araştırma üniversitesi gerekse tematik anlamda geliştirilen özel stratejilerle her bir üniversitenin belirgin alanlarda öne çıkması gerektiğinin altını çizdi.
Profesör ve Doçent Ünvanı Alan Öğretim Üyeleri Binişlerini Giydi
Açılış dersi sonrasında fakülte ve meslek yüksekokullarına birincilikle yerleşen öğrenciler ile profesör ve doçent unvanı alan akademisyenler için tebrik töreni gerçekleştirildi.
Tören, hatıra fotoğrafının çektirilmesinin ardından sona erdi.

 

Genel

TMO FINDIK PARALARINI ÖDEMEYE DEVAM EDİYOR!

TMO ödemelere devam ediyor. TMO tarafından yapılan açıklamada, 15 Ekim tarihine kadar alınan fındıkların parasının ödendiği duyuruldu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını Levant kalite için 130 TL, Giresun kalite için 132 TL olarak açıklamıştı. Alınan fındıkların ödemesinin ise 40 gün içinde yapılacağı açıklanmıştı.

Ancak alınan fındık parasının ödemeleri en geç 20 gün içinde ödenmeye devam ediliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, dün yaptığı açıklamada 15 Ekim dahil alınan fındıkların parasının üreticilerin hesaplarına yatırıldığını duyurdu.

 

 

Genel

BAŞKAN GÜLER, ODÜ’NÜN AKADEMİK YIL AÇILIŞINA KATILDI

BAŞKAN GÜLER: “BÜYÜKŞEHİR OLARAK HER ALANDA ODÜ’NÜN YANINDAYIZ”

Ordu Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan Başkan Güler, “Büyükşehir Belediyesi olarak her alanda kapımız sonuna kadar açık. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız her projeyi üniversite ile ortaklaşa yapabiliriz” diye konuştu.

Ordu Üniversitesinin kuruluşunda yer almaktan büyük mutluluk duyduğunun altını çizen Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:

“2006 yılında bu üniversitenin temelini atarken çok mutlu bir anı yaşamıştık. En büyük hayalimiz böyle bir üniversitenin sadece Ordu’da değil dünya da araştırma merkezi, bir bilim otağı olmasını arzu etmiştik. Aradan geçen 18 yıl içerisinde ODÜ’de yapılan çalışmalar takdir ile karşılıyorum. Son yıllarda ODÜ rektörümüzün yapmış olduğu çalışmalarda buna destek verdi. Onun başarılı çalışmaları ODÜ’nün yıldızının parlamasını daha da artırdı. Ben eski bir TÜBİTAK’lı olarak aynı zamanda Türk-Japon Üniversitesi kurucuları ile bazı üniversitelerin yapılanmasında yer almış biri olarak şehir ile üniversitenin entegrasyonu çok önemlidir. Bu noktada aslında daha da aktif olmamız gerekiyor. Son yıllarda bunu görüyoruz ama bu entegrasyonu artırmalıyız. Büyükşehir Belediyesi ile ODÜ daha fazla ortak projede bir araya gelebilir”

“ŞEHİR İLE BİR BÜTÜN HALİNDE OLUNMALI”

Üniversitenin şehir ile bir bütün halinde olması gerektiğinin altını çizen Başkan Güler, Büyükşehir Belediyesinin tüm projelerine ODÜ’nün destek vermesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Güler, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Mesela Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak biz Aktif Karbon Tesisi kuruyoruz. Bu tesisin bütün izinleri alındı. Burayı daha da aktif olarak sizlerin de desteği ile daha ileriye taşıyabiliriz. Dünya’da fındık üretiminin en fazla yapıldığı şehir Ordu’dur. Bunun bilincinde olarak çalışmalarımızı yaparsak daha da önem kazanmış olur. Ayrıca, son günlerde kokarca böceği ile ilgili bir sıkıntı yaşanıyor. Bunun için bir bilim kurulu kurmaya karar verdik. ODÜ’den de bu bilim kuruluna destek bekliyoruz.

Bunun haricinde tüm dünyada etkili olan ekonomik kriz ile ilgili ODÜ’nün yapacağı projelere ve çalışmalara bizler tüm desteği veririz. Onun için şehir ile ODÜ’nün bir bağ içinde hareket etmesi gerekiyor. Bunların haricinde bir kompozit fabrikası kurduk. Bu fabrikada savunma sanayine ürün üretiyoruz. Bu konuda da üniversite ile işbirliği yapabiliriz. Yazılım konusunda da Büyükşehir olarak çalışmalarımız var. Şuan 60 bin adet sayaç ürettik ve bunların ihracatını yapıyoruz. Buna benzer birçok alanda Ordu Büyükşehir Belediyesi ile ODÜ’nün ortak hareket etmesi gereken alanlar var.”

“ODÜ’DE HEDEF 5 YIL SONRA İLK 10 OLMALI”

Ordu Üniversitesinin bundan sonraki 5 yıllık sürenin sonunda Türkiye’de ilk 10 üniversite içinde yer alması gerektiğini vurgulayan B BAŞKAN GÜLER, ODÜ’NÜN AKADEMİK YIL AÇILIŞINA KATILDIaşkan Güler, şunları söyledi:

“Ordu Büyükşehir Belediyesi ile ODÜ’nün yaptığı ve bundan sonra yapacağı çalışmalarda bir hedef koymamız gerekiyor. Bizim amacımız 5 yıl sonunda Ordu Üniversitesini Türkiye’de ilk 10 üniversite arasına girmesini sağlamak olmalı. Böyle bir hedef koyalım ve bu hedefin peşinden gidelim. Bunu yapacak akademik altyapımız var. Şu anki ivmede bunu ortaya koyuyor.”

 

Genel

ESKİ BOZTEPE YOLU TURİZME KAZANDIRILIYOR

Öte yandan Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmalarla Ordu turizminin göz bebeği olan Boztepe, modern ve model bir görünüm kazandı.

Yöresel ürünlerin satışının yapıldığı ahşap satış birimlerinin oluşturulduğu, araç trafiğine kapatılarak gezinti alanının oluşturulduğu, paraşüt uçuş alanı, doğaya uyumlu otel ve restoranın inşa edildiği Boztepe’de turizmde canlılık yaşandı. Yapılan çalışmalarla Boztepe halkın gelip geçmeden uğradığı cazibe merkezi haline geldi.