Genel

ORDU’DA KOKARCANIN KİLOSU 250 TL

Ordu’nun Çamaş Belediyesi’nde ilginç bir kampanya başlatıldı Belediye Başkanı fındıklar için zararlı olan kokarca getirene para vereceğini duyurdu sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Belediye Başkanı çıtır şunları söyledi;
Çamaş Belediye Başkanımız Leyla Çıtır İlimizin son zamanlarda en büyük sorunlarından biri olan ve özellikle Milli gelirimiz Fındığa çok büyük zarar veren kokarca böceğine karşı bir kampanya başlattı.
Konu İle ilgili açıklama yapan Başkan ÇITIR ; ” İlçemiz tarıma dayalı bir ekonomi sürdürmektedir. son zamanlarda kahve rengi kokarca böceği tarım arazilerimizi ciddi anlamda tehdit etmektedir. Sadece Fındık değil her türlü mahsulümüze zarar vermektedir. Bizde acizane kokarca ile mücadeleye böyle bir yöntem geliştirdik. Halkımızın yakaladıkları kokarcaları canlı yada ölü olarak toplayıp bize teslim eden herkese ( 1 kilo=250 TL) nakit ödeme yapmayı planladık. Hayırlı Olsun” dedi

Genel

ORDU’DA FESTİVAL HEYECAN BAŞLADI

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı Gençlik Spor ve Kültür Festivali başladı.

Spor ve kültür organizasyonlarıyla dolu dolu geçecek olan 30 Ağustos Zafer Bayramı Gençlik Spor ve Kültür Festivali başladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde başlayan kortej yürüyüşü ile sporcular etkinlik alanına gitti. Yaklaşık 500 sporcunun katılım sağladığı festivalin ilk gününde 3×3 sokak basketbolu, plaj voleybolu, satranç turnuvası, hentbol turnuvası düzenlendi. Gerçekleştirilen müsabakalara vatandaşların ilgisi ise yoğun oldu.

Çocuk etkinlikleri, tiyatro gösterileri ve çeşitli ikramlıkların dağıtılması ile devam eden programda 7’den 70’e vatandaşlar eğlenceli ve keyifli vakit geçirdi.

Programda açılış konuşması yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, 5 gün sürecek olan festivalin ödüllerle dolu eğlenceli bir etkinlik olacağının vurgusunu yaptı.

Başkan Vekili Tezcan konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Bu festival ile eğlence, mutluluk, huzur başlıyor. Kültür şehri olan Ordu’muzda Büyükşehir Belediyemiz yıl boyu çeşitli aktivitelere ev sahipliği yaptığı gibi bugünde 5 gün sürecek festivale başlıyoruz. Bu festivalde yarışacağız, eğleneceğiz, ödül alacağız. Mutlu olarak 30 Ağustos’a koşacağız. Bu zaferi milli duyguların kabardığı en güzel gün olarak kutlayacağız.”

ORDU-DA-HEYECAN-BA-LADI-2
ORDU-DA-HEYECAN-BA-LADI-1
ORDU-DA-HEYECAN-BA-LADI-3
ORDU-DA-HEYECAN-BA-LADI-4
ORDU-DA-HEYECAN-BA-LADI-5
ORDU-DA-HEYECAN-BA-LADI-6
ORDU-DA-HEYECAN-BA-LADI-7
ORDU-DA-HEYECAN-BA-LADI-8
ORDU-DA-HEYECAN-BA-LADI-9
ORDU-DA-HEYECAN-BA-LADI-10

Genel

Ziraat yüksek mühendisi Albayrak kokarca için eğer önlem alınmazsa ciddi sorunlar çıkabilir

Karimex Gıda Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Emrah Albayrak, kahverengi kokarca böceğinin fındığa sahil kesimlerinde önemli zararlar verdiğini ve önlem alınmazsa daha kötü sonuçlar ortaya çıkacağını söyledi.

Albayrak, kokarcanın verdiği zararı şu sözlerle anlattı “Bu sene Ordu’da yapılan fındık tarımının yüzde 15’i zarar görmüş durumda. 200 bin ton fındık üretmesi gereken Ordunun yaklaşık 30-40 bin ton fındığı kullanım dışı. Bu genellikle sahil kesimindeki orta kesme doğru üreticilerin fındığı zarar görmüş durumda. Gelen haberler bu rakamın yükseleceğini gösteriyor. Fındık yarı yarıya zarar görürse, 4 dolardan hesaplarsak 200 bin ton fındık için Ordu ilinin geneline 800 milyon dolar girecekti. 3 dolardan satılırsa 600 milyon dolar tabi satılır ve elde kalmazsa. Yarısı girmezse 300 bin dolar girecek. Ordunun devletten aldığı maaş belli. Ordu büyük bir sanayi, turizm ve devlet memurlarının, devlet tesislerinin çok fazla olduğu bir şehir değil. Yatırımlarını Samsun, Trabzon gibi alan bir il değil. Ordu fındık ekonomisi üzerinden ayakta durmaya çalışan bir şehir. Bu gün Ordu’da 200 yerine 100 ton fındık olursa 600 milyon yerine 300 milyon dolar bu şehre girerse Ordu ekonomisi büyük bir yara alacak. Bu gelir olmazsa göç olacak, firmalar kapanacak, işsizlik artacak, fuhuş, hırsızlık, alkol, madde bağımlılığı gibi suçlar artacak, asayiş bozulacak.
Çok acil devletin kokarca zararını önümüzde ki yıldan itibaren Tarsim kapsamına alması gerekiyor. Bu zarar 3-5 yıl kolay kolay azalmayacak. 2-3 yıllık yoğun bir mücadele ile azalabilir. Kışın ılıman geçmesi, kar yağmaması bu böcek için uygun yaşam ortamını oluşturuyor. Küresel ısınmanın sonuçlarını görüyoruz. Sınırlarımızı bu tür istilacılardan korumamanın sonucunu görüyoruz. Nasıl bir salgın hastalıkta önlem alıyorsak, tarımsal hastalıkta da, bu şekilde bir istilacı böcek türü için de önlem almamız gerekiyordu. Ancak biz başımıza bir şey geldikten sonra harekete geçiyoruz. Bugün fındığı yiyor yarın Karadeniz yaylarında, ovalarındaki diğer tarım ürünlerini yiyecek.” Dedi