Genel

ENVER YILMAZ’DAN ÜNYE’DE GÖVDE GÖSTERİSİ

31 Mart yerel seçimlerine az bir zaman kala, İYİ Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz, ziyaret ettiği Ünye’de coşkuyla karşılandı.Yılmaz’ın ilçe merkezindeki Seçim Koordinasyon Merkezi açılış programı mitinge dönüştü.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Kurucu Başkanı ve İYİ Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz, Ünye ilçesinde coşkuyla karşılandı.
Sabah saatlerinde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen Yılmaz, sonrasında İYİ Parti Ünye Belediye Başkan Adayı Ahmet Arpacıoğlu ile birlikte İYİ Parti’nin Seçim Koordinasyon Merkezi açılışına katıldı. SKM açılış programının mitinge dönüşmesi dikkat çekti.

31 MART İNANANLARIN ZAFERİ OLACAK

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, “Seçim Koordinasyon Merkezimizin açılışında, bugün burada miting havasında oluşturulan coşku sebebiyle sizlere canı gönülden teşekkür ediyorum. Çıkmış olduğumuz bu güzel yolculukta, Allah bizleri mahçup etmesin. Başladığımızda 65 gün vardı şu anda 25 gün var. Başlarken, 31 Mart zaferi inananların, gayret gösterenlerin, çalışanların zaferi olacak demiştik. Biz başladığımızda hep yükselerek gideceğiz, diğerleri de alçalarak aşağı doğru gidecek demiştik. 31 Mart’ın müjdesini Ünye şimdiden verdi.” dedi.

ÜNYE’YE YAPILACAK HİZMETLERİN BIÇAK GİBİ KESİLDİĞİNİ ÜZÜLEREK GÖRDÜM

Ünye’nin kadim şehirlerden birisi olduğunu ve önemli isimlere ev sahipliği yaptığını belirten Yılmaz, “Yerel hizmetlerde de biz Büyükşehir olduğumuz dönemde gerekse benim milletvekili olup Ahmet Ahmet Arpacıoğlu’nun belediye başkanı olduğu dönemlerde çok hizmetlerimiz oldu. 2018 yılından sonra hizmetlerin bıçak gibi kesildiğini üzülerek gördüm.” dedi.

5 YILDA İLÇELERE GİTMEYEN BELEDİYE BAŞKANI OLUR MU?

Yılmaz, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanının 5 yıllık süre içerisinde ilçe ve mahallelerine gitmemesini de eleştirerek, “Beş yıldır Kumru ilçesine gitmeyen bir belediye başkanı olur mu? Ömründe gitmediği beldeler var, mahalleler var. Şu kardeşiniz Ordu’nun tüm mahallelerinin tamamını gezdi. En az gittiği ilçeye 32 defa gitti. Ünye’ye her hafta geldim, dolaştım, sıkıntıları gördüm, muhtarlarla konuştum. Ordu’nun Ünye’nin sorunu nedir, ne değildir yerinde gördüm.” ifadelerini kullandı.

ARPACIOĞLU’NA DESTEK İSTEDİ

Yılmaz, konuşmasını tamamlarken, Ünyeli vatandaşlardan, İYİ Parti Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu’na destek vermelerini istedi.

Genel

OTSO’DA DIŞ TİCARET SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) iş birliğinde Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri düzenlendi.

Ordu TSO toplantı salonunda düzenlenen seminere Ordu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil levent Karlıbel’in ve üye firma temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Karlıbel; “Bu toplantıları bizler merakla bekliyoruz. Üyelerimizin bu konuda çok hevesli. İhracata yönelmiş çok başarılı firmalarımız var. Onların önünün açılacağına inanıyorum.” İfadelerini kullandı.

Daha sonra Samsun TSO Dış İlişkiler Uzmanı Damla Özden Avrupa İşletme Ağı hakkında bilgilendirmelerde bulunurken, Dış Ticaret Uzmanı Hakan Akın Dünya, Türkiye ve Ordu Dış Ticareti hakkında seminer düzenledi.

Genel

Ordu’da Eğitim Yatırımları ve Projeler Değerlendirildi

Ordu İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu başkanlığında, 19 İlçe Millî Eğitim Müdürünün katılımıyla Gülyalı ilçesinde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu başkanlığında, 19 İlçe Millî Eğitim Müdürünün katılımıyla Gülyalı ilçesinde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Şubat ayı genel değerlendirme toplantısı için Gülyalı ilçesine giden İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu, 19 ilçemizin Millî Eğitim Müdürleriyle, Turnasuyu Kız Anadolu Lisesinde bir araya geldi. Toplantı öncesinde Müdür Vargeloğlu, Turnasuyu Kız Anadolu Lisesinde öğretmenleri öğretmenler odasında ziyaret ederek öğretmenlerle ile sohbet etti.

Turnasuyu Kız Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen toplantıda İl Millî Eğitim Müdürü, eğitim öğretim çalışmaları, gerçekleştirilen projeler ile eğitsel ve kültürel faaliyetler konusunda İlçe Millî Eğitim Müdürlerinden bilgi aldı.

Eğitim öğretim faaliyetlerinin geliştirilmesi adına, akademik başarıyı arttırmak amacıyla yapılan çalışmalar değerlendirilerek Destekleme ve Yetiştirme Kursları’nın denetim ve takiplerinin düzenli olarak yapılması gerektiği belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan tüm öğrencilerimize yönelik “Dilimizin Zenginlikleri Projesi”, “Liselerde Bilim Uygulaması Projesi”, “Kök Değerler Temalı Etkinlik Kitabı”, “Oku-Yorum, Yazı-Yorum Projesi”, “Okulda İyilik Var” ve “Okul Ortaklığı” proje ve etkinliklerinin Bakanlığımız tarafından belirlenen takvime göre takibinin yapılması gerektiği vurgulanarak öğrencilerimizin hayallerindeki mesleği yaparak yaşayarak öğrenmeleri ve meslek tanıtımı amacıyla Ordu Valiliği himayelerinde Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde uygulamaya koyulan “Hayalimdeki Meslek Projesi” ile ilgili çalışmalar ile ilgili fikir alış verişinde bulunuldu.

Okul Sporları sporcu ve lisanlı sporcu öğrencilerimizde geçen yıllara göre belirgin bir artış olduğunu belirten Müdür Vargeloğlu, çalışma ve katkılarından dolayı İlçe Millî Eğitim Müdürlerine teşekkür etti. MESEM faaliyetleri, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları ve kitap okuma faaliyetleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Müdür Vargeloğlu Sağlıklı Gelecek Sağlıklı Nesil Yarışması, TÜBİTAK, TEKNOFEST ile diğer proje ve yarışmaların başvuruları ile ilgili İlçe Millî Eğitim Müdürlerinden bilgi aldı. Öğrencilerimizin beden ve ruh sağlığı açısından sosyal gelişimlerini destekleyerek özellikle okul bahçelerinde gelenek ve kültürümüzden beslenen yüz yüze oyunları oynamaya teşvik edilerek gerekli çalışmaların yapılması belirtildi. Taşımalı eğitim servisleri ile öğrencilerimize verilen öğle yemeklerinin kontrollerinin ve denetimlerinin yapılması gerektiği vurgulanarak eğitim yatırımlarımızın son durumları değerlendirildi.

Müdür Mehmet Fatih Vargeloğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, önceden planlanarak tüm İlçe Millî Eğitim Müdürlerimiz tarafından okunan kitap ile ilgili görüşler paylaşıldı. Toplantıda İlçe Millî Eğitim Müdürlerinin talep ve önerilerini dinleyen Müdür, Eğitim Kenti Ordu’da yapılan çalışmalardan dolayı emek veren herkese teşekkür etti.

Genel

Ordu Üniversitesi’nde Rum Ayrılıkçılığı Çalıştayı” Düzenlendi

Ordu Üniversitesi, Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile “I. Dünya Savaşı ve Millî Mücadele Yıllarında Rum Ayrılıkçılığı Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Ceren Özdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, Ordu Üniversitesi, Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, katılımcılar, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Düzenleme Kurulu adına çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Erden, “Pontus mütarekesi sonrasında 1919 ve 1922 yılları arasında Yunanistan’ın kışkırtmasıyla Anadolu Rumları özellikle Karadeniz bölgesinde Pontus çeteleri kurarak Müslüman halka bölgedeki yerel ahaliye karşı katliamlar yapmaya başladı ve bu daha sonra bir toplu isyan hareketi halini aldı. 1923 sonrasında Anadolu’daki Rumlar, batı Trakya hariç Yunanistan’daki Türkler mübadeleye tabi tutuldu. Bu tarihten sonra mübadele olmuş buradaki Rumlar Yunanistan’a göç etmiş, fakat orada genel bir kabul görmedikleri için cemiyetler kurmuşlar. 1980 sonrasında Yunanistan’ın organize etmesiyle bakıyoruz ki bir suni, yalan bir Pontus meselesi ortaya atıldı. Tabii ki bunda Ermenilerin izlediği yol ve Avrupa’yı sözde soykırım yalanıyla kandırıp meclislerden soykırım geçirerek bu yalana ortak edip başarılı olmalarında büyük rol oynadı. Aynı yolu takip eden Rumlar 1980’den sonra Anadolu’da 300 bin Rum katledildi, yerlerinden sürüldü gibi iddiaları ortaya attılar. Sayın Rektörümüz de biz bu iddialara Ordu’dan güçlü bir cevap verelim dedi ve bu çalıştayı düzenledik. Bu organizasyonun düzenlenmesinde desteklerini esirgemeyen Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, “Bildiğiniz gibi son 40 yılda Yunanistan’ın yürüttüğü ayrılıkçı faaliyetler arasında en önemlisi ülkemizi de zan altında bırakacak Rum Pontus faaliyetleri asılsız faaliyetlerdir. Bu faaliyetlerin amacı Türkiye Cumhuriyeti devletinin ulusal ve uluslararası alanda itibarsızlaştırma, devletin itibarını sarsmaktır. Tarihe baktığımızda bu olayları belgelerle açıklamalıyız. Rum Pontus faaliyetlerinden önce Balkan savaşlarında Müslümanların nasıl katledildiğini zaten Lozan Antlaşması’nın 59., 67. ve 68. maddeleri ciddi şekilde ispatlıyor çünkü Yunanistan bu maddeler kapsamında savaş suçu işleyip cezalandırılmıştır. Baktığımızda Yunanistan’ın ayrılıkçı Rum Pontus faaliyetlerindeki kastettiği olay şudur: 1914-1923 yılları arasında Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan Rum halkının ciddi eziyet gördüğü ve göçe, sürgüne zorlandığı. Bu bölgede iddia edilen 700 bin Rum halkının yaklaşık 353 bininin katledildiği, diğerlerinin göçe zorlandığı ve zorla baskı yapılarak dininin değişmeye zorlandığıdır. Ama o tarihlerde bu bölgede bu kadar insan yaşıyor muydu ve göçe zorlandı diyoruz ama mübadele tanımı nerede? karşılıklı değiş tokuş oldu. Bunu da ta ki 1980’lere kadar hiçbir şey yokken 1980’lerden sonra böyle bir olay nüksetmiştir. Balkan savaşlarında da asıl katliam o dönem olmuştur, Müslümanların çoğu katledilmiş, sürgüne zorlanmış ve daha düne kadar isimleri de değiştirilmek üzere çok ciddi faaliyetler içerisine girmiştir.” diye aktardı.

Rektör Baş, “Osmanlı’nın Balkanlar’da otoritesinin sarsılmaya başladığı dönemde, oluşturulan Rum çeteler bunları daha aktif hale getirmeye, halka katliama ve zulme daha fazla başlamışlar ve o dönemde Balkanlar’da Makedonya’da Yunanistan bölgesinde toprakların çoğunluğunu Yunanistan almıştır. Yani 500 yıllık Osmanlı hakimiyetinde olan bölgelerde en fazla toprak sahibi olan Yunanistan. Meriç’in batısı, batı Trakya, adalar hepsi alınmış ama herhalde bununla yetinilmemiş Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra da hâlâ Anadolu’da ayrılıkçı faaliyetleri

Rum Pontus çeteleri sürdürmüştür. Bunları biz büyüklerimizden de görüyoruz, tarih kaynaklarında da bu şekildedir. Ama bu olmayan tarih kaynaklarından birileri Rum Pontuslulara karşı yapılan zulüm olarak anlatıyor. Bu noktada tarihçi hocalarımız bilgileri ile bizleri daha iyi aydınlatacaklar. Sonuç olarak 1980’den sonra Yunan halkı ve Rum diasporasının ortaya attığı hayali bir fikir şu anda sürdürülmeye çalışılıyor. Biz diyoruz ki bunları gerçeklerin ışığında, bilimin ışığında aydınlatalım. Gelecek nesilleri, gençlerimizi kin, nefret ve öfke içerisinde yetiştirmeyelim. Gençlerimizi insani duygularla yetiştirelim, topluma, millete ve dünyaya faydalı insanlar olsunlar. Hiçbir toplum kin ve nefret içerisinde yetiştirdiği gençlerden fayda elde edememiştir. Bizler de bu noktada sağduyulu olmak istiyoruz, tüm dünyayla sağduyuya ve bilime davet ediyoruz. Bu vesileyle çalıştaya katılan hocalarımıza, organize eden Tarih bölümü hocalarımıza teşekkür ediyorum, bizlerin daha da aydınlanacağı güzel bir çalıştay olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşması sonrasında başlayan “I. Dünya Savaşı ve Millî Mücadele Yıllarında Rum Ayrılıkçılığı Çalıştayı” 13 katılımcının konuya ilişkin bildiri sunumları ile dört oturum halinde gerçekleştirildi.

Ordu Üniversitesi’nde Rum Ayrılıkçılığı Çalıştayı” Düzenlendi1384
Ordu Üniversitesi’nde Rum Ayrılıkçılığı Çalıştayı” Düzenlendi1384

Genel

Ordu’ da Fındık Bahçeleri Yenileniyor

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık bahçelerinin yenilenmesini hedefleyen önemli bir proje başlatıyor. “Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi” adı altında hayata geçirilecek olan proje ile yaşlanmış ve verimini kaybetmiş fındık bahçeleri modernize edilerek ekonomiye kazandırılacak.

Sosyal medya hesabından duyuru yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Proje kapsamında, söküm, tesviye ve yeni fidan teminine yönelik %100 hibe desteği sağlanacağını belirtti. Bu destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) en az 5 dekarlık bahçesi kayıtlı olması gerekiyor. Proje, fındık üretiminde verimliliği ve kaliteyi artırmayı hedeflerken, sürdürülebilir bir tarım modelinin oluşturulmasına da katkı sağlayacak.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, projenin fındık üreticileri için önemli bir fırsat olduğunu belirtiyor. Bu projeyle birlikte, Ordu’da fındık bahçelerinin modernizasyonu ve yeniden canlandırılması sağlanarak, sektöre önemli bir ivme kazandırılması amaçlanıyor.

Projenin detayları ve başvuru süreci hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Çiftçilere, proje ile ilgili gerekli bilgilendirme ve rehberlik sağlanacak.

Ordu’da fındık üreticileri, bu önemli destekten faydalanarak bahçelerini yenileyip, daha verimli ve modern bir üretim modeline geçiş yapabilecekler.

Ordu tarım orman il müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle;​Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle ilimizde uyguladığımız “Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında Altınordu İlçemiz Akçatepe Mahallesinde tesis ettiğimiz Selim Sırrı Carlak’ a ait bahçeyi İl Müdürümüz Kemal Yılmaz ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Ziyaret esnasında açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “İlimiz tarım alanlarının %87’sinde fındık tarımı yapılmaktadır. Fındık ilimiz ekonomisi için oldukça önemli bir üründür. Tabii böylesine önemli bir üründe verim ve kaliteyi artırmaya yönelik İl Müdürlüğü olarak çalışmalar yürütüyoruz. Bir yandan mevcut fındık bahçelerinde gübreleme budama ve diğer bakım işlemlerini tekniğine uygun bir şekilde gerçekleştirmek suretiyle verimini artırmaya çalışırken, diğer taraftan da yaşlanmış verimden düşmüş bahçelerde yenileme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Yaşlanmış, verimden düşmüş ve özellikle eğimli arazilerde fındık bahçesini sökmek suretiyle öncelikle teraslar oluşturuyoruz. Daha sonra da bu alanlara modern dikim sistemleri kullanılarak yine modern yeni bahçeler tesis ediyoruz.” dedi.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle ilimizde uyguladığımız “Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında üreticilerimize örnek olması amacıyla şu ana kadar 250 dekar alanda yenileme çalışmaları gerçekleştirildiğini belirten İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “Yenileme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu alanlar belirli periyotlarda fındık uzmanlarımız tarafından takip ediliyor. Yeni tesis edilen bahçelerin şekil budamaları arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. Aynı zamanda gübreleme programı oluşturmak suretiyle de gübreleme çalışmaları tekniğine uygun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bugünde proje kapsamında tesis ettiğimiz Altınordu İlçemiz Akçatepe Mahallesinde Selim Sırrı Carlak’ a ait bahçeyi ziyaret ederek incelemelerde bulunduk. Bu bahçede şuan arkadaşlarımız tarafından şekil budaması gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

“2024 yılı içerisinde de 100 dekar alanda yenileme çalışması gerçekleştireceğiz” diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; “2024 yılında da uygulamaya devam edeceğimiz projemiz için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz üzerinden ilana çıkacağız. Yaptığımız ilandan sonra projeden faydalanmak isteyen üreticilerimizden başvurularını alacağız. Başvuruları aldıktan sonra uzman arkadaşlarımız tarafından müracaat eden üreticilerimizin bahçeleri kontrol edilecek, teraslamaya uygun alanlarda teraslamayla birlikte modern dikim sistemleri kullanarak yenileme çalışmaları gerçekleştirilecek. Tabii bazen üreticilerimiz bizlere müracaat ediyor bahçesinde yenileme yapmak istiyor. Uzmanlarımız o araziye gittiğinde bahçede yenilemeye gerek olmadığını, bahçede yapılacak bakım, budama ve diğer işlemlerin tekniğine uygun yapılması durumunda bahçenin veriminin artırılabileceğini öngörüyorlar. O bahçelerde de ekiplerimiz tarafından bakım, besleme ve diğer işlemler tekniğine uygun şekilde yapılarak bu bahçeler verimli hale getiriliyor. Ancak yaşlanmış tamamen verimden düşmüş olan bahçelerde ise uzmanlarımız tarafından karar verilmesi durumunda yenileme çalışmaları gerçekleştiriliyor. İlimizin ana ürünü olan fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla çalışmalarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aralıksız devam edecektir” diyerek sözlerini noktaladı.

Genel

ORDU KENT ORKESTRASINDAN KONSER

Ordu Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası tarafından Türk Sanat Müziği Konseri düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konsere çok sayıda sanatsever katıldı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası tarafından Türk Sanat Müziği Konseri düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konsere çok sayıda sanatsever katıldı. Şef Barış Engin tarafından yönetilen konserde Türk sanat müziğinin en seçkin eserleri seslendirildi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği konser büyük beğeni topladı.