Genel

Aman ha hapşırmayın fıtık olursunuz?

Hapşırık ve öksürüğün omurgalar içindeki basıncı aniden artırması nedeniyle bel fıtığına yol açtığını söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Özcan Hız, “Bazı hastalarda hapşırma ve öksürme anında fıtık patlaması yaşandığı görülmektedir” dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Özcan Hız, özellikle öksürme ve hapşırma nöbetlerinde bel fıtığından korunmak için rahat olunması gerektiğini vurgulayarak, öne eğilinmemesi ve belin düzgün pozisyonda tutulması gerektiğini söyledi.

Uzun yol şoförleri risk altında

Bel ağrısının, hareketleri kısıtlayan, yürümeyi oturmayı ve ayakta durmayı zorlaştıran, can sıkıcı ve oldukça sık görülen bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hız, “Ağır kaldırmak, hareketsiz bir yaşam şekli, uzun yol şoförleri ve masa başı çalışanlar gibi uzun süre oturarak çalışmak bel ağırlarını artırabilir. Fazla kilolar, zayıf bel ve karın kasları olanlar, duruş bozukluğu olması, hamileliğin son dönemleri, riskli sporlar (halter, kürek) bel ağrısına zemin hazırlayan unsurlardır. Bel ağrısı, kaslar ve bağlar gibi yumuşak dokuların zorlanmasına bağlı basit ve geçici nedenlerden olabileceği gibi omurlar ve disklerin hastalıklarına bağlı nedenlerden de kaynaklanabilir. En sık bel ağrısı nedeni disk patolojilerinden kaynaklanan ağrılardır. Yaşlanma ile birlikte disk içindeki su azalır ve küçük zorlanmalarla ya da ani bir hareketle diski çevreleyen dokular yırtılır ve bel fıtığı oluşur. Disk yapısındaki bu bozulma omurgayı oluşturan kemik ve bağlarda zorlanmaya ve bozukluğa yol açar. Böylece ağrıda artış ve kronikleşme meydana gelir. Bunun sonucunda bel kayması ve omurilik kanalında daralma da ortaya çıkabilir” diye konuştu.

Karıncalanma görülebilir

Bel ağrısının aniden oluşabileceği gibi, giderek artan şekilde de ortaya çıkabileceğine vurgulayan Prof. Dr. Hız, şu bilgileri paylaştı:

‘’Bel ağrısı hastalar tarafından derinden gelen, bıçak saplanır gibi, yanma veya sızlama şeklinde tarif edilebilir. Bel ağrısına kalça ve/veya bacağa yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük şeklinde belirtiler eşlik edebilir. Çocukluk çağında ya da yaşlı hastalarda olan, gece devam eden, yoğun ve ilerleyici bel ağrısı olanlar, sabah belde bir saatten uzun süren tutukluk hissi, bacak kaslarında güç kaybı, bel ağrısı ile birlikte ateş varlığı, idrar yapmakta güçlük, hastada geçirilmiş veya var olan kanser, kısa sürede ve istem dışı kilo kaybı, vücut direncini azaltan veya kemik azalmasına yol açan ilaçları kullananlar, yapısal deformite (kifoz, skolyoz) olan kişiler bu ağrıları dikkate alarak, konusunda uzman bir doktora başvurmalıdırlar” şeklinde konuştu.

Belinizi nasıl kullanacağınızı dikkate alın

Enfeksiyöz, romatizmal, kanser ve osteoporoza bağlı bel ağrıları dışındaki akut bel ağrısı atağı olan hastaların tedavi ile yarısının bir iki hafta içinde, yüzde 80’inin ise 6 hafta içinde düzeldiğini kaydeden Prof. Dr. Hız, “Hastaların bir kısmında bel ağrısı atakları tekrarlayabilir. 6 haftadan uzun sürerse kronik bel ağrısından söz edilir. Bel ağrısına yol açan nedenler tespit edildikten sonra belin nasıl kullanılacağının öğrenilmesi ve düzenli yapılan bel egzersizleri, tedavinin en önemli parçasını oluşturur. Ağrı nedeniyle hareketi kısıtlamak ve uzun süre istirahat etmek, bel ve karın kaslarında güçsüzlüğe yol açarak ağrının uzamasına ve tekrarlamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, omurga kırıkları ya da sinir basısı gibi ciddi sorunlar dışında dört günden fazla yatak istirahati tavsiye edilmemekte ve hastaların bir an önce aktif yaşama dönmeleri tercih edilmektedir. Ağrının şiddetli olduğu dönemde ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar yarar sağlayabilir. Fizik tedavi yöntemleri, kaplıca tedavisi, akupunktur, lokal enjeksiyonlar bel ağrısı

tedavisinde fayda sağlayan yöntemlerdir. Yeterli süre ve uygun tedaviye yeterince yanıt vermeyen, nörolojik defisit gelişen bel fıtığı ve omurilik kanalında darlık olan hastalarda cerrahi tedavi öncelikli seçenektir”

Genel

ORDU’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in göreve gelir gelmez başlattığı deprem riskini araştırma çalışmaları 2019 yılından bu yana devam ediyor. Ordu’da muhtemel deprem riskine karşı yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Güler, “Altınordu’da yüzde 70, Ünye’de yüzde 60, Fatsa’da yüzde 50 civarında deprem riski taşıyan binalarımız var. Bu konuda oluşturduğumuz güçlü ekimiz yoğun bir faaliyet içerisinde çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Göreve geldiği günden bu yana her platformda sık sık deprem konusunu gündeme getiren, oluşabilecek muhtemel bir depremde Ordu’nun risk altında bulunduğunu kamuoyu ile paylaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’da 2000 yılından önce yapılan binaların bulunduğunu ve özellikle Altınordu ile Ünye ilçelerinin risk taşıdığını ifade etti.

2 yıldan bu yana Ordu’da risk taşıyan birçok binanın tespit edildiğini, ekiplerce taramaların devam ettiğini de söyleyen Başkan Güler, “Yanlış uygulama yapılan binaları yıkıp, kentsel dönüşüme çevireceğiz” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLAYACAK”

Başkan Güler açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Deprem çalışmalarımızı 11 ili etkileyen depremden önce zaten başlatmıştık. Ordu’nun 2000 yılından önce yapılan binaları var. Bunların içinde nervürlü demir kullanılmaması, değişik imar uygulamaları ile beraber maalesef Ordu’da bilhassa Altınordu ve Ünye’de bu noktada ciddi riskler taşımakta. Bununla ilgili bir daire kurduk. Deprem ve doğal afetler üzerine. Şimdi bu çalışmalar üzerinde çalışıyoruz. Ondan önce de biz 2 seneden bu yana binalarda kontrol çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Kesik kolonlar, kirişler ve bunla ilgili yanlış uygulamaları tespit ediyoruz. Ekiplerimiz taramalarını sürdürüyorlar. Burada yanlış uygulama yapılan binaları yıkıp, kentsel dönüşüme çevireceğiz. Bu çalışma ile ilgili de çok güçlü bir ekibimiz var. Ordu’yu bu yönde de hazır hale getiriyoruz. Altınordu’da özellikle eski binaların oluşu yüzde 70 kadar sıkıntılı bir miktar var. Bu Ünye’de yüzde 60 civarında. Fatsa yüzde 50 civarında. Ama hepsinde de bu risk var. Önce bir farkındalık oluşturarak burayı yaşanılabilir bir hale getirmek için teknik arkadaşlarımız yoğun bir faaliyet gösteriyor.”

Genel

ORDU BÜYÜKŞEHİR’DE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde gece yarısı iki görevden alma daha yaşandı.

Geçen hafta Genel Sekreter Sait İnan’ın görevden alınarak yerine Abdülkadir Hatipoğlu’nun getirildiği Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde, dün gece de 1. Hukuk Müşaviri Melek Yılmaz ile Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Cemal Armutlu görevlerinden alındı.

Armutlu 2. Kez görevden alındı

Daha önce Özel Kalem Müdürlüğüne atanan, iki hafta sonra bu görevinden alınan ve Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı olarak devam eden Cemal Armutlu, bu görevinden de alındı. Armutlu’nun yerine, daha önce Özel Kalem Müdürlüğü görevinde de bulunan; Kültür, Turizm ve Sanat Dairesi Başkanı Mehmet Altun getirildi. Kültür, Turizm ve Sanat Dairesi Başkanlığı görevine de Zabit Yön getirildi.

Hukuk Müşavirliğine ise henüz atama yapılmadı.

Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Mayıs’ta geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim çalışmaları kapsamında 4 Mayıs’ta Ordu’ya geliyor.

Son yaşanan sağlık sorunundan dolayı sevenlerini korkutan Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim çalışmalarına tam gaz devam ediyor.

1 Mayıs’ta Ordu’ya gelmesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaşadığı sağlık probleminden dolayı seçim seyahatleri kısa süreliğine aksamıştı.Yapılan açıklamaların ardında ciddi bir sağlık sorununun olmadığı anlaşılan Cumhurbaşkanı’nın geliş tarihi belli oldu. Aynı gün Samsun’da da miting gerçekleştirecek Erdoğan 4 Mayıs’ta Ordu’da olacak. Ziyaret detayları henüz belli olmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği müjdeler vatandaş tarafından merak ediliyor.