Genel

Ordu’da 83 yaşında bir kadın İlmek ilmek halı dokuyor

ORMEK’TE AÇILAN KİLİM DOKUMA KURSUNUN 83 YAŞINDAKİ KURSİYERİ AZMİ İLE ÖRNEK OLUYOR

Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşayan ve Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursu’nda (ORMEK) açılan Kilim ve Halı Dokuma Kursuna katılan 83 yaşındaki Sevim Haznedaroğlu ilerleyen yaşına rağmen motifleri ilmek ilmek dokurken diğer kursiyerlere de deneyim ve tecrübesiyle yol gösteriyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları, vatandaşların bilgi ve beceri yönünü geliştirmelerine ve ev ekonomilerine katkı sağlamalarına yönelik faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. ORMEK kursları her yaştan vatandaşa verdiği eğitimlerle büyük ilgi görürken birçok hikâyeye de ev sahipliği yapıyor.

KİLİM DOKUMANIN İNCELİKLERİNİ ÖĞRENİYORLAR

ORMEK tarafından açılan kurslara kadınların ilgisi yoğun oluyor. Bu kapsamda Ünye ORMEK’te açılan Kilim ve Halı Dokuma Kursuna katılan kadınlar, bir yandan boş zamanlarını değerlendirip sosyalleşirken diğer yandan yaptıkları çalışmalar sayesinde ev ekonomisine katkı sağlıyor. Kadınlar, usta öğreticiler sayesinde kilim dokumanın inceliklerini öğreniyor.

KURSUN GÖZDESİ 83 YAŞINDAKİ SEVİM HAZNEDEROĞLU

Her yaştan kadının katıldığı Kilim ve Halı Dokuma Kursunun en renkli isimlerinden biri ise Ordu’da yaşayan 83 yaşındaki Sevim Haznedaroğlu oluyor. 9 yaşında ablasından kilim dokumayı öğrenen Haznedaroğlu, eşinin öğretmen olması dolayısıyla 55 yıl önce Ünye ilçesine yerleşti. Ünye ORMEK’te Kilim ve Halı Dokuma Kursu olduğunu öğrenen Haznedaroğlu, hemen kursa kayıt yaptırarak kilim dokumaya başladı. Haftanın belirli günleri kursa gelen Sevim Haznedaroğlu büyük bir heyecanla tezgâhının başına geçiyor. Motifleri ilmek ilmek dokuyan 83 yaşındaki Haznedaroğlu, diğer kursiyerlere de işin püf noktalarını gösteriyor.

83 YAŞINDAKİ KURSİYER SEVİM HAZNEDAROĞLU: “HER YAŞTA ÜRETMELİ BOŞ DURMAMALIYIZ”

70 yılı aşkın süredir kilim dokuduğunu belirten Sevim Haznedaroğlu, kurs günlerini hiçbir zaman aksatmadığını, sabah 9 ile akşam 4 saatleri arasından Ünye ORMEK’te kilim dokuduğunu söyledi.
İnsanın yaşı ne olursa olsun üretme azmi içerisinde olması gerektiğine vurgu yapan ve gençlere çağrıda bulunan Haznedaroğlu, “83 yaşındayım. Kilim dokumaya 9 yaşında ablamlardan görerek başladım. O günden bu yana kilim dokumaya devam ediyorum. Eşim öğretmendi 55 yıl önce Ünye’ye taşındık ve o günden bu yana burada yaşıyorum. Ünye ORMEK’te Kilim ve Halı Dokuma Kursu olduğunu öğrenince de hemen kayıt yaptırdım ve yeniden dokumaya başladım. Sabah 9’dan akşam 4’e kadar burada oluyorum. ORMEK’te hem kilim dokuyoruz hem de bizim geçmişte yaptığımız bilinmeyen modelleri genç arkadaşlarımıza gösteriyorum. 5 yıl aradan sonra başladığım Ünye ORMEK Kilim ve Halı Dokuma Kursunda halılarımı dokudum. Gençlerin de bu mesleği öğrenmesini boş durmamalarını öneriyorum. Dokuduğum kilimleri de çocuklarıma, eşe dosta hatıra olarak hediye ediyorum” dedi.

KURS EĞİTMENİ AYŞE BİLGİN “SEVİM TEYZENİN AZMİNE HAYRANIZ”


Ünye ORMEK’te Kilim ve Halı Dokuma öğreticiliği yapan Ayşe Bilgin, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerleri tekrardan hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi.
Her yaştan kadının kursa katıldığını ancak 83 yaşındaki Sevim Haznedaroğlu’nun azmine hayran kaldıklarını aktaran Bilgin, “Sevim teyze kursumuza geldiğinde dokumayı biliyordu. 80 yaşın üzerinde olan Sevim teyzemiz 70 yıldır kilim dokuma yapıyor. Bu yaşında bu denli özverili çalışmasından dolayı biz ona hayran olduk. Hem kusursuz hem de hepimizden daha seri kilim dokuyor. Biz bildiklerimizin yanı sıra onun bize gösterdiği farklı modelleri de öğrenerek dokumaya başladık. Ayrıca burada kilim dokumayı öğrenen birçok kursiyerimiz de dokuduklarını satarak aile ekonomilerine de katkı sağlıyor” diye konuştu.

SEVİM TEYZE, KURSİYERLERİN ROL MODELİ OLUYOR

Kilim ve Halı Dokuma Kursunda eğitim alan diğer kursiyerler de duygu ve düşüncelerini paylaştı. Sevim Haznedaroğlu’nun azmini gördükçe kendilerinin de daha azimli çalıştıklarını aktaran kursiyerler, kendilerine rol model olarak Sevim Haznedaroğlu’nu aldıklarını sözlerine ekledi.

Genel

Beyaz Kağıt’tan Deprem Bölgesine 200 Kadro

Asperox ve Peros markalarının sahibi Beyaz Kağıt AŞ tarafından depremden ağır yara alan bölgelerden olan Adana’da kurulacak fabrikaya 200 kişilik istihdam desteği bu bölgeden sağlanacak. 657 milyon liralık teşvik alan ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan tesis, bölgenin ekonomik kalkınmasında da etkili olacak.

Asperox ve Peros markalarının sahibi Beyaz Kağıt, Türkiye’de üretimi olmayan bulaşık makinesi deterjan kapsülünün üretimi için harekete geçti.

Ev temizlik ürünleri sektöründe 2005 yılından bu yana faaliyet gösteren yüzde 100 yerli sermayeli ve Adana merkezli Beyaz Kağıt, bir süre önce bulaşık makinesi deterjan kapsülünün üretimi için büyük bir yatırıma imza atmıştı.

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek üzere 657 milyon liralık teşvik paketinden yararlanan Beyaz Kağıt, yaraların sarılmaya başlanmasıyla birlikte Adana’daki üretim tesisinin yapılandırma çalışmalarını hızlandırdı ve 200 kişilik insan kaynağını deprem bölgesinden istihdam etme kararı aldı.

Dünyada sadece iki ülkede, Türkiye’de ise ilk ve tek olacak bulaşık makinesi kapsül üretim tesisi, deprem bölgesinin ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde temelleri atılan tesis yılın ikinci yarısında üretime start verecek. Yıllık üretim kapasitesi ilk etapta 2.4 milyar adet olacak. Bu da Türkiye’nin ihtiyacı olan kapasitenin yüzde 65’ini tek başına karşılamak anlamına geliyor. Ürünlerin yılın son çeyreğinde market raflarında olması planlanıyor. Tüketiciye alışverişte rahat bir nefes aldıracak yatırımla iç pazardaki ihtiyaç karşıladıktan sonra ihracat için de harekete geçilecek.

İstihdam seferberliği hakkında açıklama yapan Beyaz Kağıt AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Doğrul; “Bulaşık makinesi deterjan kapsülü, Türkiye’de üretimi olmayan bir kategori. Bu yatırımla temizlik ürünleri kategorisinde ithalatın önüne geçme ve ülkemizin ekonomik gelişmine katma değer sağlama hedefindeyiz. Depremden ağır yara alan 11 ilimiz de üretim gücüyle ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip. Adana’da yerleşik bir marka olarak 18 yıldır olduğu gibi bundan sonra da şehrimizin ve ülkemizin ekonomik kalkınması için elimizden geleni yapacağız. Ülkemiz için oldukça önemli ve stratejik olan bu yatırım umarız ki, Adana’mıza ve 11 ilde üretim yapan sanayicilerimize bir nebze de olsa güç katacak, örnek olacak” dedi. (Mehmet Emin Danış)

Genel

ANKARA’DAKİ ÜNYELİLER İFTAR’DA BULUŞTU

Ankara’daki Ünyeliler, Ankara Ünyeliler Derneğinin iftar davetinde bir araya geldi.

Ünyeli iş insanı Cevat Güven’in sahibi olduğu Oran’daki Hotel Monec’de gerçekleştirilen iftar davetine, Ankara’daki Ünyeliler, çevre ilçe sakinleri ile Orduluların yanısıra, İYİ Parti 1. sıra Ordu Milletvekili Adayı İçişleri eski Bakanı İdris Naim Şahin, AK Parti 3. sıra Ordu Milletvekili Adayı, Ordu eski Milletvekili Mustafa Hamarat, AK Parti eski Ordu Milletvekili AK Parti eski Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Ordu ORKENT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nihat Şen, Ordu Vakfı Başkanı Kutsi Yerebasmaz, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Türköz, AVKON ve TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel’in yanı sıra ev sahibi Ünyeliler Dernek Başkanı İsa Korkmaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldılar.

Kur’an-ı kerim tilaveti ile başlayan davet, iftar yemeğinin yenilmesi, Ünyeliler Dernek Başkanı, Milletvekili ve adaylarının konuşmaları ve karşılıklı sohbetten sonra toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.