Genel

ORMAN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

* Orman yangınına sebep olanlar ile terör ve benzeri nedenlerle yakanlara verilen cezalar arttırıldı.
* Orman yangınları ile mücadele sırasında hayatını kaybeden Orman Teşkilatı mensupları, kamu çalışanları ve gönüllüler şehit sayılacak.
* Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere ve üretim varlıklarına zorunlu sigorta yaptırılacak.
* Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait işlenmeyen tarım arazileri kira geliri arazi maliklerine ait olmak üzere ve arazinin vasfının değiştirilmemesi şartıyla sezonluk olarak kiraya verilebilecek.
* Ormanlara nakil vasıtaları ile yıkıntı veya inşaat atığı atan ya da hafriyat veya çöp dökmek suretiyle çevreye zarar verenlere yönelik cezalar ağırlaştırıldı.

Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kanuna göre, lif ve tohum üretimi amacıyla izinli olarak üretilen kenevir, yapılan değişiklik ile ilaç etkin maddesi olarak da üretilebilecek. Kenevir üretiminin tüm aşamaları Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünce etkin bir şekilde kontrol edilecek ve izlenecek.
Tarım sektörüyle ilgili politikaların tespit edilmesi, planlanması ve koordinasyonuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak, uygulanmasında Bakanlık yetkili olacak.
Tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin tesis edilmesi için Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce Bakanlıktan izin alınacak. Bakanlık, arz ve talep miktarıyla yeterlilik derecesini dikkate alarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceği ile tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarlarını belirleyecek.
Stratejik ürünlerde arz güvenliği korunacak, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarları tespit edilerek, ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilecek.
ÜRETİM YAPILAN TÜM ALANLAR KAYIT ALTINA ALINACAK
Bitkisel üretimle ilgili destekleme ödemelerinde çiftçi kayıt sistemi ile birlikte bakanlıkça belirlenen kayıt sistemleri de esas alınacak.
Tapu veya mülkiyete dayanan kayıt yerine, üretimin yapıldığı tüm alanlar kayıt altına alınarak bu alanların desteklemelerden yararlandırılmasına imkân tanınacak.
İklim değişikliği dikkate alınarak, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına önem verilecek. Suyu merkeze alan bir planlama ile hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim planlanacak.
Bakanlıkça, tarım sektöründe sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Sözleşmeli üretimi özendirmek için üreticilere, desteklerin verilmesinde öncelik tanınacak.
Bakanlık, sözleşmeli üretimin geliştirilmesi, izlenmesi ve kontrol edilmesi için sözleşmenin taraflarını ve kapsamını içeren kayıt sistemleri oluşturacak, sözleşmeler bu kayıt sistemleri kullanılarak da düzenlenebilecek.
Çiftçiler hasat döneminde pazarlama sorunu yaşamayacak.
Tarıma dayalı sanayiciler istediği miktar ve kalitede hammaddeye erişim sağlayacak.
Fiyat dalgalanmalarının önüne geçilerek, tarım ve gıda piyasalarında istikrar sağlanacak.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİMDE SİGORTA ŞARTI
Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere ve üretim varlıklarına sigorta yaptırılarak, oluşacak risklere karşı hem alıcı hem de üretici korunacak.
Kanun değişikliği ile getirilen uzman arabulucu ve basit yargılama usulü, sözleşmeli üretimde ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları kısa sürede çözüme kavuşturacak.
Çiftçi ile alıcı arasındaki güç dengesizliklerini giderecek ve özellikle küçük üreticileri korumak amacıyla, tüm yargılama ve icra takip giderlerinden üreticiler geçici olarak muaf tutulacak.
EKİLMEYEN TARIM ARAZİLERİ KİRALANABİLECEK
Kanunla atıl durumda bulunan arazilerin özüne ve mülkiyet hakkına dokunulmaksızın, kamu yararı gözetilerek üretime kazandırılması ve bu şekilde ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla bir düzenleme getiriliyor.
Buna göre, Bakanlık, Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç olmak üzere, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olup, hisselilik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete son verilmesi, göç veya başka bir sebeple üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerini tespit ederek, ekonomiye kazandırılması ve kamu yararına kullanılması için bu arazileri kira geliri arazi maliklerine ait olmak üzere ve arazinin vasfının değiştirilmemesi şartıyla sezonluk olarak rayiç bedelden aşağı olmamak üzere kiraya verebilecek.
ORMANLARA HAFRİYAT DÖKENLERE VERİLEN CEZALAR ARTIRILIYOR
Kanunla ormanlara nakil vasıtaları ile yıkıntı veya inşaat atığı atan ya da hafriyat veya çöp dökmek suretiyle çevreye zarar verenlere yönelik cezalar ağırlaştırılarak para, müsadere ve hapis cezaları verilebilecek.
Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebep olanlara verilen 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çıkarılıyor.
Terör amaçlı yangın çıkartanlara verilen adli para cezası 20 bin günden 25 bin güne kadar olabilecek.
Kasten orman yakan kişi, 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
Suçun, yangına müdahalenin geciktirilmesi veya yangının söndürülmesinin zorlaştırılması amacıyla ve bu amacı gerçekleştirmeye elverişli olacak yer, zaman veya şartlarda işlenmesi halinde faile verilecek ceza yarı oranında artırılacak.
ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE ŞEHİTLİK STATÜSÜ
Ayrıca orman yangınları ile mücadele sırasında hayatını kaybeden Orman Teşkilatı mensupları, kamu çalışanları ve gönüllüler şehit sayılacak. (Mehmet Emin Danış)

Genel

Naci Şanlıtürk, Altınordu’yu ayağa kaldırdı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu 28. Dönem Milletvekili A. Adayı Naci Şanlıtürk, Altınordu İlçesinde gerçekleştirdiği seçim programlarında ilçeyi ayağa kaldırdı. Esnaf ziyaretleri ile programlara başlayan MHP’li Şanlıtürk, mahalle mahalle gezerek vatandaşlarda bir araya geldi. Şanlıtürk’e ziyaretlerinde ve gerçekleştirdiği toplantılarda Milliyetçi Hareket Partisi Ordu İl Başkanı Mehmet Özçelik, Altınordu İlçe Başkanı Dinçer Kurucu, Altınordu İlçe Başkan Yardımcısı Ercan İmamoğlu ve İl, İlçe yöneticileri eşlik etti.

“BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR”

Bucak Mahallesinde vatandaşlarla bir araya gelen Şanlıtürk, 14 Mayıs seçimlerine önemine dikkat çekerek; ‘Genel seçimlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı destekliyoruz. Ülkemizin geleceği için sizlerin oylarına talibiz. Meclis seçimlerinde ise MHP’yi güçlendirmek istiyoruz. Ülkemizi bölmek isteyenlerin yer aldığı mecliste sizlerin daha gür sesi olmak için birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Sizlerin de bu noktada elinizden geleni yapacağınıza inanıyorum’ dedi.

“ONLARDAN DAHA FAZLA OLMAK ZORUNDAYIZ”

Ülkenin bekası için mecliste MHP’nin sayısal çoğunluğa ulaşmasının önemine de vurgu yapan Şanlıtürk; “MHP’nin ülkemizin bekasını sürdürülebilir bir hale getirmesini desteklemek. Bizler bu noktada elimizi taşın altına koyarken, sizlerin de desteğini yanımızda görmek isteriz. Ülkemizi bölmek isteyenler, huzurumuzu bozmak isteyenler ve en önemlisi bu ülkenin bekasını ve refahını kendi çıkarları uğruna yok etmek isteyen herkese karşı bir dik duruşa sahip olan partimiz için milletimiz için Milletvekilliği A. Adayı olduk. Nasip olsa da olmasa da bu ülke için her zaman partimiz ile birlikte dik bir duruş sergileyeceğim. Bizler ülkemizi bölmek isteyenlerin var olduğu meclis koltuklarında onlardan daha fazla olmak zorundayız. Sizin için, milletimiz için, geleceğimiz için daha güçlü olmalıyız. Sizleri bu konuda partimize ve en önemlisi meclisimize destek vermenizi istiyorum. Oylarınıza talibiz” diye konuştu. ORSİAD’ın iftar yemeği davetine de katılan Şanlıtürk, teravih namazının ardından da gecenin ilerleyen saatlerine kadar Altınordu ilçesinde ziyaretlerine devam etti.

Genel

BAŞKAN GÜLER, KADINLARI KOOPERATİFLEŞMEYE TEŞVİK ETTİ.

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GÜNÜMÜZÜN HAZIR YEMEK VE FAST-FOOD ANLAYIŞIYLA UNUTULMAYA YÜZ TUTAN YÖRESEL LEZZETLERİ YENİDEN ORTAYA ÇIKARDI. ÜRETİCİLERİ YÖRESEL ÜRÜN ÜRETİMİNE YÖNELTEN BAŞKAN GÜLER, KADINLARI KOOPERATİFLEŞMEYE TEŞVİK ETTİ. ÜRETİCİ VE KOOPERATİF YANYANA GELİNCE DOĞAL, ORGANİK YÖRESEL LEZZETLER YENİDEN ORTAYA ÇIKTI

Günümüzün hazır yemek ve fast-food anlayışıyla unutulmaya yüz tutan yöresel lezzetler Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in girişim ve destekleriyle yeniden günlük hayatımıza girdi. Nitelikli tarım kapsamında üreticiyi yöresel ürünlere yönelten Başkan Güler, bu ürünlerden elde edilen lezzetler için hem satış mağazaları oluşturdu hem de kadınları kooperatifleşmeye teşvik etti.

Ordu’nun ilçelerinde geçmiş yıllarda üretimi yapılan, sofraları renklendiren ancak unutulmuş lezzetler tekrar gün yüzüne çıkartıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin tarım şirketi ORTAR tarafından üreticiler yöresel ürünlere yönlendirildi. Üretilen yöresel ürünlerin bir yandan sözleşmeli tarım kapsamında alımını yapan ORTAR, bir yandan da kadınları ekonomik kazançlarını sağlamaları için kooperatifleşmeye teşvik etti.

19 ilçede üretimi yapılan, kurulan kadın kooperatifleri tarafından paketlenerek satış ve pazarlaması yapılan 100’e yakın yöresel ürün tekrar gün yüzüne çıktı. Gün yüzüne çıkan ürünler Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Altınordu, Ünye, Fatsa ve Gülyalı ilçelerinde kurulan Yöresel Ürünler Satış Mağazalarında satışa sunuldu. Mağazalarda doğal erişteden siyez buğdayına, tereyağından bal ve pekmeze, yumurtadan reçele, turşudan sirkeye, Akkuş fasulyesinden salep ve yöresel bitki çaylarına kadar 100’ün üzerinde ürün çeşidi bulunuyor.

FABRİKASYON DEĞİL TAMAMEN ORGANİK

Kurulan bu satış mağazalarının hem istihdama hem de ekonomiye önemli katkı sağladığının altını çizen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, her alanda yöresel ürünlerin üretimine ve kadın üreticilere desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Başkan Güler, “Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak, Ordu’nun şehirlerarası geçiş güzergâhı üzerinde kurduğumuz, Yöresel Ürünler Satış Mağazaları aracılığıyla 19 ilçemizde bulunan ve unutulmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar tüketicilerle buluşturuyoruz. Kadınlarımızın ürettiği el emeği göz nuru ürünleri Büyükşehir olarak alarak aracısız tüketiciye bu mağazalar ile satışını gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız bu çalışma sayesinde hem şehrimizin unutulmaya yüz tutmuş ürünlerini tekrar gün yüzüne çıkartmış oluyor hem de bu ürünleri üreten kadınlarımıza ekonomik destek sunmuş oluyoruz” dedi.

SATIŞ MAĞAZALARININ SAYISI ARTACAK

Son 4 yılda Altınordu, Ünye, Fatsa, Gülyalı ilçelerinde kurdukları satış mağazalarında salep, siyez buğdayı, turşu, fındık, bal, reçel, çay, arı sütü, kolonya, erişte, tereyağı, bal, Akkuş fasulyesi, yumurta, reçel, marmelat, turşu ve sirke çeşitleri gibi yöresel ürünlerin yanında daha nice ürünler bulunduğunu belirten Başkan Güler, “Büyükşehir Belediyesi olarak bu satış noktalarının sayısını ilerleyen günlerde daha da artırarak kadınlarımıza daha fazla ekonomik destek sunmak istiyoruz. Bu ürünler haricinde hayvancılık alanında da yakın zamanda bu satış noktalarında yine kadınlarımızın ürettikleri ürünler yer alacak. Bu çalışma da arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. İnanıyorum ki kısa süre içinde şehrimizin her noktasında üretilen ne varsa bu mağazalarda olacak. Kadınlarımız üretsin biz büyükşehir olarak onlardan alarak katkı sunmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Genel

ORDU’DA TARİHİ SELİMİYE KONAĞIN RESTORASYONU SÜRÜYOR

Tarihi sivil mimari eserlerin geleceğe kazandırılması amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Ordu Valiliği YİKOB Başkanlığının da desteğiyle Altınordu Selimiye Mahallesi Hamam Sokak’ta bulunan Köymen ailesine ait tarihi konakta sürdürülen restorasyon çalışmalarının yüzde 70’i tamamlandı.

19. yüzyılın sonlarında 512 metrekare arsada 172 metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen ve 2013 yılında kamulaştırılan 3 katlı tarihi konak Ordu Büyükşehir Belediyesinin girişimleriyle aslına uygun restore edilerek kültür envanterine kazandırılacak.