Genel

Ordu’da 41 araç trafikten men edildi

Ordu ilinde trafik ekipleri bir hafta içerisinde yapmış olduğu denetimlerde 6.927 araç kontrol edilmiş 373 araca Ceza uygulanmıştır.

Konuyla ile ilgili emniyet müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle;”20.03.2023 ile 26.03.2023 tarihleri arasında İlimiz Polis Sorumluluk bölgesinde; 31 yaralamalı trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 45 vatandaşımız yaralanmıştır.

Trafik kazalarını azaltmaya yönelik denetimlerde; 18 araç sürücüsüne alkollü araç kullanmaktan, 18 sürücüye modifiyeli araç (kesik yay, abart egzoz) kullanmaktan,

7 araç sürücüsüne drift ve hatalı şerit değiştirmekten,18 araç sürücüsüne kırmızı ışık ihlalinden,13 araç sürücüsüne hız sınırlarını aşmaktan,

8 araç sürücüsüne seyir halinde cep telefonu ile konuşmaktan,0 araç sürücüsüne emniyet kemeri kullanmamaktan,6 araç sürücüsüne kask kullanmamaktan, İşlem yapılmıştır.

Diğer denetimlerle birlikte toplam 6.927 araç kontrol edilmiş, 373 araç sürücüsüne Karayolları Trafik Kanunu’nun muhtelif maddelerinden işlem yapılmış, 41 araç trafikten men edilmiş, 18 araç sürücüsünün sürücü belgesi geri alınmıştır”.

Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile trafik kazalarını azaltmaya yönelik kontrol ve denetimlerimiz kararlılıkla, yoğun, etkili ve süreklilik arz edecek şekilde devam ettirilecektir.

Basketbol, Futbol, Şampiyonlar Ligi, Spor, Uefa Avrupa Ligi, Uluslar Ligi, Voleybol Haberleri

PASTALAR ORDULU KADINLARIN ELİNDE ŞEKİL ALIYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (ORMEK) tarafından açılan Pastacı Çırağı Kursu yeni pastacıların yetişmesine imkân sunarken, birçok kadının da ev ekonomisine destek oluyor. Kadınların ellerinde özenle şekillenen pastalar, görüntüsü ile kendine hayran bırakıyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (ORMEK) açtığı kurslarla vatandaşların bilgi ve beceri yönlerini ortaya çıkarmanın ve ev ekonomilerine katkı sağlamalarının yanı sıra yeni mesleklerin öğrenilmesini sağlıyor. Bu zaman kadar sayısız kurs açan ORMEK, şimdi ise Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında açtığı Pastacı Çırağı Kursu kadınlar tarafından büyük ilgi görüyor.

KADINLAR MESLEK SAHİBİ OLUYOR

Kursta, pasta yapım tekniklerini, pastacılıkta kullanılan araç gereçleri ve malzemeleri öğrenen kursiyerler, pastacılık mesleğine de adım adıyor. Haftanın belirli günlerinde ORMEK mutfaklarında eğitim alan kursiyerler, pasta ve çeşitlerinin yapımını uzman eğitmenler tarafından uygulamalı olarak öğrenerek meslek ediniyor. Kursa katılan kadınların kimi pasta yapımını hobi olarak öğrenirken kimi ise hazırladıkları pastaları satarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

KURS SONUNDA SERTİFAKA VERİLİYOR

Belirlenen azami eğitim saatlerini tamamlayan kursiyerler, kurs sonunda ise Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belgeleri almaya hak kazanıyor.

Basketbol, Futbol, Şampiyonlar Ligi, Spor, Uefa Avrupa Ligi, Uluslar Ligi, Voleybol Haberleri

Başkan Güler, hedefimiz “3 ay değil 12 ay Ordu”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in “3 ay değil 12 ay Ordu” hedefi doğrultusunda 19 ilçede turizm projeleri hayata geçiriliyor.

İlçelerin fiziki ve sosyal ihtiyaçlarına göre projelerini şekillendiren Ordu Büyükşehir Belediyesi, Çaybaşı ilçesinin önemli bir eksikliği olan sosyal tesisi vatandaşlarla buluşturmaya hazırlanıyor. Bayraktepe mesire alanında hayata geçirilecek sosyal tesis çalışmalarına kısa süre içerisinde başlanacak.

2 KATTAN OLUŞACAK

Düğün salonu ve restoran olmak üzere 2 kattan oluşacak proje 1770 metrekare alanda uygulanacak.

İlçede Bayraktepe olarak bilinen ve dört bir yanı eşsiz manzara ile süslü olan bu alanda başlatılan sosyal tesis çalışması ile önemli bir çekim merkezi ilçeye kazandırılmış olacak.

Basketbol, Futbol, Şampiyonlar Ligi, Spor, Uefa Avrupa Ligi, Uluslar Ligi, Voleybol Haberleri

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna Dikkat!

Psikolog ve Aile Danışmanı Rojin Nazik konu hakkında bilgiler verdi. 

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu adından da anlayabileceğimiz üzere kendini dikkat eksikliği, dürtüsellik, aşırı hareketlilik ile belirgin olarak göstermekle birlikte sıklıkla erken çocuklukta ortaya çıkan bir bozukluktur.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), dikkat dağınıklığı, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik (düşünmeden hareket etme) şeklindeki belirtileriyle bireyin akademik, sosyal ve mesleki yaşamında olumsuz etkileri bulunan nörogelişimsel bir bozukluktur.

Okul öncesi dönemde hareketlilik ile hiperaktiviteyi ayırt etmek zor iken, özellikle ilkokul döneminde yaşanan zorluklarla Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu belirgin şekilde kendini göstermeye başlar. Çocukluk döneminde, verilen ödev ve görevlerden çabucak sıkılma, hayallere dalma, dinlemiyormuş gibi görünme, eşyaları kaybetme, oturduğu yerde uzun süre kalamama, kurallara uymama, sıra bekleyememe, çevreden gelen uyaranlarla kolayca dağılma gibi belirtiler gözlenirken; yetişkin dönemde dikkat eksikliği, odaklanma sorunları, karar almada ve sürdürmede zorluk, yapılacakları ve zamanı organize etmede güçlük yaşama gibi belirtiler ön plandadır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda, Dikkat Eksikliği baskın tip, Hiperaktivite baskın tip ve birleşik tip olmak üzere üç ayrı kategoriden bahsedilmektedir:

Dikkat Eksikliği baskın tipte; odaklanma güçlüğü, dalıp gitme, herhangi bir işi sürdürmekte zorluk, dağınıklık ve dezorganize davranışlar söz konusudur.

Hiperaktivitenin baskın olduğu tipte; yerinde duramama, tez canlılık, huzursuzluk, aşırı hareketlilik, ortamla uyumlu şekilde davranamama davranışları gözlenir. Düşünmeden konuşma, kendine ve çevreye zarar verici tarzda davranış sergileme, doyumu erteleyememe gibi davranışlar ise dürtüsellik belirtisi olarak görülmektedir. Dürtüsel bireyler, başkalarının sözünü kesme, uzun vadede sonuçları düşünmeden hareket etme eğiliminde olmaktadır. Bu alt tipte süreğen bir huzursuzluk da eşlik etmektedir.

Birleşik tipte ise hem dikkat hem de hiperaktivite ve dürtüsellikle ilgili güçlükler yaşanmaktadır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Belirtileri 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu özellikle çocuğun okul dönemine başladığı zaman diliminde tanılanmaktadır. Akademik ve sosyal ilişkilerin arttığı evrede genellikle okulda, öğretmenler tarafından fark edilen uyum güçlükleri farklı şekillerde kendini gösterebilir. Bazı durumlarda yalnızca dikkat eksikliği ile ilgili sorun yaşanırken; bazı durumlarda ise hiperaktivite baskındır.

“TV başında hiç hareket etmeden çizgi film izleyebiliyor. Bilgisayarda oyun oynarken dikkati hiç dağılmıyor, ama dersin başına oturmuyor” şeklindeki yorumlar, başvuru sırasında en sık duyulan cümleler arasında gelir. TV programları ve bilgisayar içerikleri; sınırları belirlenmiş, odaklanma ve üzerinde aktif olarak çalışma gerektiren, yalnızca görsel değil işitsel olarak da çocuğun sürekli dikkatini gerektiren okul aktivitelerinden pek çok yönden farklılaşmaktadır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda çocuk, ketleyici ya da çeldirici uyaranları devre dışı bırakıp okulda ondan beklenen görevleri yerine getirmekte zorlanmaktadır. Bu sebeple, sürekli dikkat gerektiren işlerden hoşlanmayabilir ve kaçınma eğiliminde olur.

Dikkat Eksikliği baskın tipte, en az altı ay süreyle olmak üzere; dikkati toparlamakta güçlük çekme, detayları kaçırma, okulla ilgili görevlerde özensiz olma, biri konuşurken başka şeylerle ilgilenme, herhangi bir konuşmayı, oyunu, görevi sürdürememe, odaklandığı sırada çabucak dağılma, sürekli dikkat gerektiren görevlerden kaçınma ya da hoşlanmama, sık sık eşya kaybetme (kitap, defter, kalem, silgi, cüzdan, anahtarlık gibi), sakarlık, ilgisiz düşünce ve uyaranların varlığında hızlıca dağılma, gündelik görev ve sorumlulukları unutma şeklinde belirtiler gözlenmektedir.

Hiperaktivite ve dürtüselliğin baskın olduğu tipte ise yerinde duramama, sürekli kıpırdanma, hareket halinde olma, özellikle okul ortamında sandalyede oturmama, yerinden kalkma, dolaşma, uygun olmayan şekilde hareketli olma, herhangi bir oyun ya da uğraşı sebat ederek sürdürememe, durmaksızın konuşma, düşünmeden konuşma, sorunun tamamını dinlemeden ya da karşıdaki kişinin konuşmasını bitirmeden araya girip konuşma, sırasını beklerken sabırsız olma, başkalarının konuşmasını ya da oyununu izinsiz bölme gibi belirtiler gözlenmektedir.