Hayvanlar

OSKİ AFET BÖLGESİNDE GÖREV YAPIYOR

Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından AFAD’ın koordinasyonu ile hemen harekete geçen Ordu, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçe belediyeleriyle bölgede hem arama kurtarma hem de sosyal destek anlamında büyük bir mücadele sergiliyor. Büyükşehir, ilçe belediyeleri, kamu kurumları ve gönüllülerle birlikte toplam 1887 personel, 410 araç ve iş makinesi ile depremin yaralarını sarmaya çalışıyor.

OSKİ BÖLGEDE GÖREV YAPIYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesinde yaraları sarmaya devam ediyor. OSKİ ekipleri de deprem bölgesinde altyapıyı onarmaya başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatları ile depremin ilk gününde bölgeye hareket eden 12 adet içme suyu araçlarına ek olarak bölgede 21 kişiden oluşan OSKİ ekipleri hasar gören altyapıda onarıma başladı. Depremden dolayı yıkılan ve ağır hasar gören binaların giriş kısımlarındaki içme suyu şebeke hatlarının körlenmesi ve mevcut şebeke hatlarında da hasardan dolayı oluşan arızaların tamiratlarını yapan ekipler, içme suyu temin ederek deprem bölgesinde hayatın normale dönebilmesi için çalışıyor.

Genel

ORDU DEPREM BÖLGESİNDE YARALARI SARIYOR

Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve AFAD koordinasyonunda deprem bölgelerine yönlendirilen ekipler yaraları sarmaya devam ediyor.

Depremin ilk gününden itibaren büyük hasar alan kentlere destek amaçlı gönderilen 490 adet iş makinesi ve araç, 1.887 kişiden oluşan ekiple seferberlik sürdürülüyor. Kimi ekipler arama kurtarma çalışmalarında yer alırken kimi ekipler ise insani yardım için saha da ihtiyaçları gideriyor.

Yine Ordu’dan vatandaşların el birliği ile toplanan çeşitli yardımlarla depremin 9. gününde toplamda 142 adet tırı ve kamyon ile yardımlar depremzedelere ulaştırıldı.

ORDU, 490 İŞ MAKİNASI 1887 PERSONELLE SEFERBER

Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’da sürdürülen çalışmalarda ekskavatör beko loder, grayder, yükleyici, lobed, vinç, arazöz, vidanjör su tankeri, mobil lenaratör, çekici, kamyon ve mobil sağlık araçlarından oluşan toplamda 490 adet iş makinesi ve araç ile arama-kurtarma ekibi, sağlık ekibi, teknik ekip, güvenlik ekibi, yerel destek ekibi, özel sektör ve vasıflı ve meslek erbabı olarak gruplar halinde AFAD gönüllüleri olmak üzere toplamda 1.887 personel sahada aktif çalışıyor.

142 YARDIM TIRI VE KAMYONU DEPREMZEDELERE ULAŞTIRILDI

Ordulu vatandaşların iş birliği ile kamu kurum ve kuruşlarında toplanan çadır, yatak, yastık, yorgan, uyu tulumu, tıbbi malzeme, mutfak seti, battaniye, ısıtıcı, kıyafet, gıda, su, bebek maması, bebek bezi, hijyen ürünleri, yakacak vb. malzemelerinden oluşan yardımlar toplamda 142 adet tır ve kamyon ile depremzedelere ulaştırıldı.

Genel

Deprem Sırasında Sakatlanmamak ve Enkaz da Kalmamak İçin Yapılması Gerekenler!

Deprem Sırasında Sakatlanmamak ve Enkaz da Kalmamak İçin Yapılması Gerekenler!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu konu hakkında bilgiler verdi.

İçerideyseniz İçeride Kalmalısınız!

Bir deprem sırasında dışarı veya diğer odalara koşmayın. Olduğunuz yerde kalırsanız yaralanma olasılığınız azalır.

Yaralanma şansınızı azaltmak için aşağıdaki işlemleri yapın:

Mümkünse, sarsıntı şiddetlenmeden birkaç saniye önce camdan, asılı nesnelerden, kitaplıklardan, porselen dolaplardan veya düşebilecek diğer büyük mobilyalardan hızla uzaklaşın. Şömine ve bacalardan tuğlalar, aydınlatma armatürleri, duvar askıları, yüksek raflar ve kapıları açılabilen dolaplar gibi düşen nesnelere dikkat edin.
Yakında varsa, başınızı ve yüzünüze düşme ihtimali olan molozlardan ve kırık camlardan korumak için bir şey alın.
Mutfaktaysanız, ilk sallama belirtisinde hemen ocağı kapatın ve örtün.
Yataktaysanız tutunun ve orada kalın, başınızı bir yastıkla koruyun. Olduğunuz yerde kalırsanız yaralanma olasılığınız daha düşük olur. Yerdeki kırık camlar, yerde yürürseniz veya yuvarlanırsanız yaralanmalara neden olabilir.
Çok katlı bir binadaysanız, çökün ve tutunun.

Pencerelerden ve dış duvarlardan uzaklaşın.
Binada kalın.
Asansör kullanmayın.
Sıkıştıysanız öncelikle sakin olun. Yapının sert veya metal kısımlarına hafifçe vurarak birinin dikkatini çekmeye çalışın. Bunu yapmak, kurtarılma şansınızı artırabilir.
Dışarıdaysanız, dışarıda kalın.
Binalardan, elektrik kablolarından ve yakıt, gaz hatlarından uzaklaşın. Düşen molozlardan kaynaklanan en büyük tehlike, kapıların hemen dışında ve binaların dış duvarlarının yakınındadır.
Ağaçlardan, telefon direklerinden ve binalardan uzakta açık bir alana gidin. Açıktayken alçalın ve sallanma durana kadar orada kalın.
Bir binanın dış duvarlarının yakınındaki alan en tehlikeli yerdir. Pencereler, cepheler ve mimari detaylar genellikle binanın ilk çöken kısımlarıdır. Bu tehlikeli bölgeden uzak durun.

DOĞA

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARINDA BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlara yönelik % 50 hibe desteğinden yararlanmak amacıyla 9 Aralık 2022 tarihinde başlayan başvuru süresi Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde 8/5/2023, ilimizin de yer aldığı diğer illerde ise 28/2/2023 tarihi saat 23:59’a kadar uzatılmıştır.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar kapsamında; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, Yenilenebilir Enerji Tesisleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Hayvansal Ve Bitkisel Orijinli Gübre İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanması ile Tarımsal Üretime Yönelik Büyük ve Küçükbaş Hayvancılık, Kanatlı Yetiştiriciliği, Sera Yatırımları, Kültür Mantarı Yetiştiriciliği ve Kesimhane Yatırımlarının hibe desteği kapsamında desteklenmekte olduğunu açıkladı.

İl Müdürü Kemal Yılmaz, yatırımların gerçekleşmesi sonucunda hibeye esas proje tutarının % 50’sine hibe desteği sağlanacağını, tarıma dayalı yatırımlarda hibeye esas yatırım tutarı üst limitinin yeni tesisler için 7.000.000 TL., tamamlama yatırımları için 5.000.000 TL, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme için 4.000.000 TL.olduğunu, başvuru yapılacak yatırımlara ait hibeye esas proje tutarının en az 1.000.000 TL. olması gerektiğini belirtti.

İl Müdürü Kemal Yılmaz, tarıma dayalı ekonomik yatırımlara yönelik başvuru yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin 28 Şubat 2023 tarihi saat 23:59’a kadar Tebliğ ve Bakanlığımızca yayımlanan uygulama esaslarına göre veri giriş sistemi üzerinden (https://hibedestek.tarimorman.gov.tr/) başvurularını yapmaları gerektiğini belirtti.

Genel

Soğuk Isırması Nedir? Nelere Dikkat Edilmeli?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş konu hakkında bilgiler verdi. 

Soğuk ısırması derinin ve altındaki dokuların donmasıyla oluşan bir yaralanmadır. Soğuk ısırması olarak bilinen donma olayının en erken evresinde ciltte kalıcı bir hasar oluşmaz. Semptomlar arasında soğuk cilt ve karıncalanma hissi, ardından uyuşma ve iltihaplı veya renksiz cilt yer alır. Donma kötüleştikçe cilt sertleşebilir veya mumsu görünebilir. 

Soğuk, rüzgârlı havalarda maruz kalan cilt, donmaya karşı en savunmasızdır, ancak eldiven veya diğer giysilerle kaplı cildi etkileyebilir. Başka biri kişi söyleyene kadar donma olduğunu fark etmeyebilirsiniz. 

Soğuk ısırması sorununu yeniden ısıtarak tedavi edebilirsiniz. Diğer tüm donma cilt, kas, kemik ve diğer dokulara kalıcı hasar verebileceğinden tıbbi müdahale gerektirir. 

Donma belirtileri ve semptomları şunları içerir: 

  • İlk başta, soğuk cilt ve karıncalanma hissi 
  • Uyuşma 
  • Durumun ciddiyetine ve normal cilt rengine bağlı olarak kırmızı, beyaz, mavimsi beyaz, grimsi sarı, morumsu, kahverengi veya kül rengi görünen cilt 
  • Sert veya mumsu görünümlü cilt 
  • Eklem ve kas sertliğine bağlı sakarlık 
  • Şiddetli vakalarda yeniden ısıtmadan sonra kabarma Soğuk ısırması en çok el parmakları, ayak parmakları, burun, kulaklar, yanaklar ve çenede görülür. Cilt uyuşması nedeniyle, birisi işaret edene kadar donma olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz. Etkilenen bölgenin rengindeki değişiklikleri kahverengi veya Siyah ciltte görmek zor olabilir. Donma birkaç aşamada gerçekleşir: 
  • Soğuk Isırması: Soğuk ısırması, hafif bir donma şeklidir. Sürekli soğuğa maruz kalma, etkilenen bölgede uyuşmaya neden olur. Cildiniz ısındıkça ağrı ve karıncalanma hissedebilirsiniz.  
  • Yüzeysel donma: Yüzeysel donma cilt renginde hafif değişikliklere neden olur. Cilt ısınmaya başlayabilir ciddi cilt tutulumunun bir işareti. Bu aşamada donmayı yeniden ısıtma ile tedavi ederseniz, cilt yüzeyi benekli görünebilir. Ve batma, yanma ve şişme fark edebilirsiniz. Cildi yeniden ısıttıktan 12 ila 36 saat sonra sıvı dolu bir kabarcık görünebilir. 
  • Derin (şiddetli) donma: Donma ilerledikçe, derinin tüm katmanlarını ve altındaki dokuları etkiler. Cilt beyaza veya mavi-griye döner ve bölgedeki tüm soğuk, ağrı veya rahatsızlık hissini kaybedersiniz. Eklemler veya kaslar çalışmayı durdurabilir. Yeniden ısıtmadan 24 ila 48 saat sonra büyük kabarcıklar oluşur. Doku öldükçe siyahlaşır ve sertleşir. Ne zaman doktora görünmeli Aşağıdakileri yaşarsanız donma için tıbbi yardım alın: 
  • Yüzeysel veya derin donma belirti ve semptomları 
  • Donmuş bölgede artan ağrı, şişme, iltihaplanma veya akıntı 
  • Ateş 
  • Yeni, açıklanamayan semptomlar Sert, soğuk, lekeli cilt için acil yardım alın. Ayrıca vücudun üretebileceğinden daha hızlı ısı kaybettiği bir durum olan hipotermiden şüpheleniyorsanız acil tıbbi yardım alın. Hipoterminin belirti ve semptomları şunları içerir. 
  • Yoğun titreme 
  • Konuşma bozukluğu 
  • Uyuşukluk ve koordinasyon kaybı Yardım gelene kadar hipotermili kişiyi sıcak battaniyelere sarın. Bu arada ne yapabilirsiniz? Acil tıbbi yardım veya doktor randevusunu beklerken aşağıdakiler gibi uygun kişisel bakım önlemlerini alın: 
  • Islak giysilerin çıkarılması 
  • Etkilenen bölgeyi daha fazla soğuktan korumak 
  • Donmuş ayaklarda yürümemek 
  • Ağrı kesici ile ağrıyı azaltmak